Direct naar artikelinhoud
Politiek

Geert Bourgeois presenteert begroting in evenwicht op voorlopig laatste Septemberverklaring

Vlaams minister-president Geert Bourgeois.Beeld Photo News

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zal zich vandaag op de borst kloppen in zijn voorlopig laatste Septemberverklaring: de Vlaamse begroting is weer in evenwicht - Oosterweel buiten beschouwing gelaten - en de budgetten voor welzijn, onderzoek en ontwikkeling gaan fors omhoog.

Of het zijn allerlaatste Septemberverklaring zal zijn? Geert Bourgeois wil pas na de gemeenteraadsverkiezingen klare wijn schenken over zijn toekomst. De N-VA'er (67) staat te trappelen om nog eens vijf jaar minister-president te mogen zijn. De vraag is vooral of zijn partij hem een tweede ambtstermijn gunt. N-VA-boegbeeld Jan Jambon ziet daar geen graten in, maar andere partijtoppers vinden de tijd rijp voor een regeringsleider met meer smoel om Vlaanderen beter op de kaart te zetten.

Geert Bourgeois laat zijn geliefde Vlaanderen alleszins 'in goede staat' achter, vindt hij. De begroting voor 2019 is opnieuw in evenwicht: in tegenstelling tot het federale niveau wordt er niet meer uitgegeven dan wat er in de kas zit. Al hoort daar een belangrijke kanttekening bij, want de kost van de Antwerpse Oosterweelverbinding staat niet op de rekening. Bovendien is er ruimte voor hogere budgetten, in de eerste plaats voor Welzijn. De ambitie om vanaf 2019 jaarlijks een half miljard euro meer te besteden aan Welzijn dan in 2014, wordt gehaald, zeggen meerdere regeringsbronnen. Een groot deel zal naar mensen met een handicap vloeien. De noden daar zijn dan ook erg hoog: meer dan 14.000 mensen met een handicap wachten nog op een persoonsvolgend budget of een verhoging ervan.

De N-VA'er (67) staat te trappelen om nog eens vijf jaar minister-president te mogen zijn. Vraag is of zijn partij hem dat gunt

Ook de belofte om het budget voor 'Onderzoek en Ontwikkeling' te doen groeien met 280 miljoen euro wordt gehaald. De Vlaamse overheid streeft ernaar om tegen 2020 1 procent van haar bbp aan innovatie te besteden. Zowel de bedrijfswereld als de academische wereld kunnen op extra budget rekenen. Niets te vroeg. Topwetenschapper Peter Carmeliet trok afgelopen weekend in De Morgen nog aan de alarmbel: de kankerspecialist denkt er aan ons land te verlaten omdat er te weinig centen zijn voor zijn onderzoek.

Regeren tot laatste dag

De regering heeft ruimte voor enkele eenmalige investeringen. Zo vonden de Vlaamse ministers 115 miljoen euro om de CO2-uitstoot sneller te doen dalen. Dat bedrag wordt verdeeld over verschillende bevoegdheden en vloeit dus niet integraal naar minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. Uit die pot krijgt de CD&V-minister 15 miljoen euro om onder andere asfalt en beton te vervangen door milieuvriendelijkere alternatieven. Maar daarnaast ziet ze haar budget voor Natuur en Bos met 10 miljoen euro stijgen - waardoor het budget op 110 miljoen euro komt - en krijgt ze 13 miljoen euro extra om bedrijven en particulieren te steunen bij het opruimen van asbest.

De regering-Bourgeois voorziet eveneens een provisie van 55 miljoen euro voor de landbouwers die schade opliepen door de aanhoudende droogte deze zomer (zie kader onderaan).

De verwachting is dat Geert Bourgeois in zijn speech een appel zal doen aan de coalitiepartners om te regeren tot de laatste dag. De Vlaamse regering heeft nog veel werk op de plank, onderstreepte Bourgeois gisteren in De zevende dag. En hij hoopt dat de verkiezingen geen roet in het eten gooien.

Landbouwers krijgen compensatie voor droogte

De Vlaamse regering voorziet 55 miljoen euro voor landbouwers die schade hebben geleden door de aanhoudende droogte deze lente en zomer. Dat bedrag kan wel nog wijzigen omdat de werkelijke landbouwschade nog niet bekend is.

Het KMI bestempelde de droogte in de lente en de zomer van 2018 in Vlaanderen als uitzonderlijk. Een gelijkaardige droogte komt maar eens in de twintig jaar voor. En heel wat boeren hebben er flinke schade door geleden. In de begrotingsbesprekingen vrijdag kwam de Vlaamse regering overeen om alvast 55 miljoen euro uit te trekken voor getroffen landbouwers. 

Dat bedrag kan dus nog wijzigen wanneer de werkelijke geleden schade bekend is. Dat kon Het Laatste Nieuws vernemen binnen de regering. Het betekent nog niet dat de droogte van afgelopen zomer officieel erkend wordt als landbouwramp, die procedure loopt nog. Maar aangezien de regering er middelen voor opzijzet, is de kans niet gering. De regering-Bourgeois maakt ook 4 miljoen euro vrij om boeren beter te wapenen tegen periodes van waterschaarste. Met die middelen wil ze hoofdzakelijk het hergebruik van water stimuleren.