Een everzwijn in een bos nabij Saint-Hubert (provincie Luxemburg). Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Een everzwijn in een bos nabij Saint-Hubert (provincie Luxemburg). Foto ter illustratie. © EPA

"Opleggers vol halftamme everzwijnen worden avond voor jachtpartij gelost in het gebied, da's een publiek geheim"

Is de illegale invoer van buitenlandse everzwijnen voor jagers verantwoordelijk voor de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in de provincie Luxemburg? Een jager die enkele dagen geleden anoniem de RTBF te woord stond, heeft weet van zulke praktijken. Hij  spreekt van een "publiek geheim".

122 reacties

  • Pierre Vaneylen

    3 jaar geleden
    Bij mijn ouders werden indertijd ook fazanten gekweekt door jagers voor de jacht. Ik heb er altijd op geschampt. Ze moeten de dieren eerst weg jagen alvorens te schieten, anders zouden ze in hun eigen tenen schieten!
  • Gert Van Bunderen

    4 jaar geleden
    Met een totaal jachtverbod zou heel wat dieren - en mensen - leed voorkomen worden.
  • Geert Tamsyn

    6 jaar geleden
    Oscar Hermans, fazanten uitzetten is ook strafbaar, toch gebeurt het massaal. Jacht heeft niks meer te maken met voedselvoorziening, dat stadium is de beschaafde mens al voorbij, het is enkel nog doden voor het plezier.
  • nicole van nuffel

    6 jaar geleden
    Afschuwelijk en dat mag allemaal,echte dierenmishandeling en waarschijnlijk allemaal dikke nekken die dan met hun trofee opscheppen.
  • Oscar Hermans

    6 jaar geleden
    Er is geen enkel bewijs welke dit artikel klopt. Jullie verwijten aan de jagers is ongegrond ! Het onderzoek zal het uitsluitsel geven. Met dna onderzoek gaan ze de oorsprong van de virus kunnen achterhalen. Everzwijnen worden niet uitgezet , is zelf strafbaar. En eten jullie maar allemaal een stuk wild dat gekweekt wordt in één of andere fokkerij, ik alvast niet. Dieren jagen ook om zichzelf aan eten te voorzien ! Jullie voorouders deden dit ook.
  1. Kwekers verbaasd over plan om varkens op te ruimen: "Zal die vergoeding wel correct zijn?"
    Afrikaanse varkenspest

    Kwekers verbaasd over plan om varkens op te ruimen: "Zal die vergoeding wel correct zijn?"

    De varkenskwekers zijn verbaasd over het plan van de federale minister van Landbouw Ducarme om varkens in de provincie Luxemburg binnen een beveiligde zone van 63.000 hectare op te ruimen. Deze zone werd begrensd na de vaststelling van Afrikaanse varkenspest bij negen wilde zwijnen in het zuiden van het land. "Als minister Denis Ducarme de exploitanten compenseert voor de gederfde inkomsten, verloopt die vergoeding dan correct?", vragen de sectorfederaties Febev, FWA en Fugea zich af.
  2. “Een terreurbewind waar hij als ‘Flinke Jongen’ trots op was”: rechter veegt TikTok-sensatie de mantel uit na overvallen, maar geeft hem toch allerlaatste kans
    PREMIUM
    Update

    “Een terreurbe­wind waar hij als ‘Flinke Jongen’ trots op was”: rechter veegt Tik­Tok-sensatie de mantel uit na overvallen, maar geeft hem toch allerlaat­ste kans

    “Ik heb me soms stoer gedragen, zodat mensen schrik van me hadden." TikTok-sensatie ‘Flinke Jongen’ (22) uit Wingene was volgens het Openbaar Ministerie trots op de afpersingen die hij pleegde. Zo werd een tienermeisje op haar 15de door de TikTokker overvallen in het station van Gent-Sint-Pieters, vlak na haar examens. “Ik had geld gekregen van mama, maar was plots alles kwijt. Al vind ik wel dat hij niet thuishoort in de gevangenis.” De rechter volgde donderdag die stelling, al spelde ze Alexander Tseboyev wel flink de les.
    Wingene, Gent, Sint-Niklaas