Maxime Anciaux - All rights reserved

Plots is er weer plaats: kwart Vlaamse rusthuizen heeft bedden op overschot

Eén op de vier Vlaamse rusthuizen heeft plaatsen op overschot. Dat blijkt uit een onderzoek van adviescentrum Probis en ING bij meer dan 500 instellingen. De cijfers zijn opmerkelijk omdat er 10 jaar geleden nog lange wachtlijsten waren bij de rusthuizen. 

De bezettingsgraad van de Belgische woonzorgcentra ligt gemiddeld nog altijd vrij hoog, maar is de voorbije jaren gestaag gedaald van 96,3 procent in 2015 naar 95 procent vandaag. Dat blijkt uit een studie van adviescentrum Probis en ING bij 558 instellingen. Dat is ongeveer een derde van het totale aantal woon-zorgcentra.

7 op de 10 bevraagde rusthuizen geeft aan dat de wachtlijst de voorbije drie jaar fors ingeperkt is. De structurele wachtlijsten van drie jaar geleden zijn niet meer van toepassing, klinkt het bij de onderzoekers.

Hoewel er grote regionale verschillen zijn, heeft een kwart van de Vlaamse instellingen bedden op overschot. In Brussel is dat zelfs het geval voor één op de twee rusthuizen. Een op de drie rusthuisuitbaters denkt dat de kans op lege bedden de komende twee jaar groot is. 

Binnen Vlaanderen is er vooral in de provincies Limburg en Antwerpen niet steeds voldoende vraag om de volle capaciteit te benutten. Een kwart van de instellingen heeft er respectievelijk 93 en 95 procent bezettingscapaciteit of lager.

Er is technologische innovatie, er is dienstverlening aan huis. Dat maakt het mogelijk om een opname in een woon-zorgcentrum uit te stellen

Professor Jeroen Trybou, Probis

Meer thuiszorg

Opmerkelijk, want enkele jaren geleden leek er nog een nijpend tekort te zijn aan rusthuisbedden. "Enerzijds is er de voorbije jaren capaciteit bijgekomen in de sector. En dat was toen ook wel nodig", legt professor Jeroen Trybou van Probis uit. "Maar anderzijds is de zorgsector ook in evolutie. Kijk je naar de senioren, dan zie je dat de verwachtingen zijn veranderd. Ze willen langer ouder worden in een thuisomgeving." 

Die mogelijkheden zijn er ook meer, merkt Trybou op. "Er is technologische innovatie, er is dienstverlening aan huis. Dat maakt het mogelijk om een opname in een woon-zorgcentrum uit te stellen."

Het is pas binnen tien jaar dat de vergrijzingsgolf nadrukkelijk aanwezig is en zal versnellen

Professor Jeroen Trybou, Probis

Maar zat er dan geen grote vergrijzingsgolf aan te komen? "De vergrijzing is een realiteit. Maar het is pas binnen tien jaar dat de vergrijzingsgolf nadrukkelijk aanwezig is en zal versnellen", weet Trybou. Pas binnen 30 jaar zal de huidige populatie 80-plussers in het land in aantal ongeveer verdubbeld zijn.

Herbeluister hieronder het gesprek met Jeroen Trybou in "De ochtend":

Meest gelezen