Direct naar artikelinhoud
Politiek

Francken: "Zolang Vlaams Belang racisten tolereert, is samenwerking niet mogelijk"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.Beeld Belga

"Zolang het Vlaams Belang leden die racistische onzin uitspuwen tolereert, is er geen samenwerking mogelijk met N-VA". Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gezegd in De Ochtend op Radio 1. Hij reageerde daarmee op de voorstelling van 'Francken Faalt', het boek van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

In dat boek neemt Van Grieken het migratiebeleid van Francken op de korrel. "Ik heb er problemen mee dat er nooit daden volgen op zijn woorden. Als Francken echte verandering wil, moet hij met ons samenwerken", verklaarde Van Grieken. 

"Iedereen doet wat hij wil", reageerde Francken op de voorstelling van het boek. "Men probeert het heel persoonlijk te spelen omdat ik het gezicht ben van het migratiebeleid. Ik ben de populairste politicus onder de VB-kiezers."

Op de vraag of een samenwerking met Vlaams Belang mogelijk is, reageerde de staatssecretaris scherp. "Zolang Van Grieken en andere Vlaams Belangers zeggen dat ze het menen, maar ondertussen figuren die racistische onzin uitspuwen tolereren binnen de partij, is er geen samenwerking mogelijk."

Francken verwees daarmee naar de recente Facebook-post van Vlaams Belang-hoofdredacteur Filip de Man over Molenbeeks N-VA-lijsttrekker Laurent Mutambayi. "Bende hypocriete huichelaars", besloot Francken.

Twitter bericht wordt geladen...