Gebruik van Antwerpse renovatietoelage voor handelspanden neemt fors toe

De renovatietoelage voor handelspanden die de stad Antwerpen aanbiedt, begint volgens het stadsbestuur eindelijk beter bekend te raken bij de handelaars. Het aantal uitbetaalde dossiers staat dit jaar al op 106, meer dan dubbel zoveel dan twee jaar geleden. Er werd in 2018 al voor ruim 957.000 euro aan toelagen uitgekeerd.

De renovatietoelage bestaat al sinds 2008 en mag zowel voor gevelrenovaties als ruwbouwwerken aan en inrichting van commerciële ruimtes worden gebruikt. De stad betaalt tot 50 procent van de gemaakte kosten terug. In zones die op dat moment worden heraangelegd wordt dat zelfs maximaal 75 procent. “Een volledige gevelrenovatie, ruwbouwwerken, de inrichting van een commerciële ruimte... dat zijn grote investeringen”, zegt schepen van Middenstand Koen Kennis (N-VA). “Een terugbetaling van 50 procent kan hierbij een belangrijke stimulans zijn.”

Kennis vermoedt dat de vereenvoudiging van het reglement in 2016 een deel van de verklaring voor het succes is. “Handelaars dienen hun dossier nu ná uitvoering van de werken in, waardoor de doorlooptijd van de uitbetaling teruggebracht is van anderhalf à twee jaar tot slechts drie maanden”, stelt hij.

Het totaal aantal uitbetalingen de voorbije vijf jaar is 219, waarvan dus 106 in 2018. In bijna 70 procent van de gevallen ging het om panden in het centrumdistrict Antwerpen. In de Steenhouwersvest is het grootste aantal panden (9) te vinden die gerenoveerd werden met de toelage, op de voet gevolgd door de Nationalestraat en de Frankrijklei (8 en 6 panden respectievelijk).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER