thumbnail: null

Sensatie in Beker van België: Club Brugge en Standard uitgeschakeld, AA Gent komt met de schrik vrij

Vanavond werd er flink gebekerd: er stonden twaalf wedstrijden in de zestiende finales van de Beker van België op het programma en er vielen enkele sensationele uitslagen te noteren. Zo werden landskampioen Club Brugge en bekerhouder Standard zonder pardon uitgeschakeld door respectievelijk… Deinze en Knokke. Het zag er ook lang slecht uit voor Yves Vanderhaeghe bij AA Gent maar de Buffalo’s kwamen met de schrik vrij tegen de amateurs van Virton. Beerschot-Wilrijk schakelde met tien man Cercle Brugge uit en KV Mechelen knikkerde Antwerp eruit. The Great Old is al de vijfde eersteklasser die sneuvelt op twee avondjes Croky Cup.

vml

Standard uitgeschakeld in eigen huis!

Bekerhouder Standard ontving op Sclessin amateurploeg Knokke. Preud’homme koos toch voor Luyindama en Laifis achteraan, Vanheusden startte op de bank. Gillet stond in doel, Kosanovic speelde als linksback en ook de jonge Balikwisha kreeg zijn kans voor een opvallend leeg Sclessin.

De thuisploeg kreeg voor rust wel enkele kansjes maar scoren lukte niet. De bezoekers kwamen nog het dichtst bij een openingstreffer maar troffen vlak voor rust de lat omdat Gilet nog net zijn vingers tegen de bal kreeg.

De Rouches waren dus gewaarschuwd maar kwamen al na 45 seconden in de tweede helft op achterstand na een owngoal van Luyindama. Standard ging daarna verwoed op zoek naar de gelijkmaker en na een handspel mocht Orlando Sa vanop de stip de 1-1 maken. Maar Knokke knokte voor wat het waard was en werd ook beloond toen Aaron Dhondt doelman Gillet verschalkte: 1-2! Standard zette nog alles op alles en kreeg nog enkele kansen maar scoren zat er tot grote frustratie van Preud’homme niet in. Roemloze aftocht voor de winnaar van vorige editie.

Club Brugge onderuit in Deinze!

Landskampioen en competitieleider Club Brugge moest op bezoek bij Deinze en coach Ivan Leko voerde enkele wissels door. Horvath stond nog eens onder de lat, achterin kregen Peres en Decarli nog eens een kans.

Club Brugge speelde een slappe eerste helft. De eerste grote kans was nog voor Vossen maar die werkte oog in oog met de doelman te nonchalant af. Het doelpunt viel aan de overkant: Mehdi Tarfi, ex-Anderlecht, knalde via de paal de openingsgoal voor Deinze heerlijk binnen. Ook na het tegendoelpunt was Club onherkenbaar zwak.

Leko besefte het gevaar en gooide Danjuma, Vanaken en Wesley in de strijd maar het was zowaar Deinze dat zijn voorsprong verdubbelde: De Greef werd zomaar vrijgelaten en kon zonder zorgden inkoppen aan de tweede paal: 2-0! De Bruggelingen hadden de partij duidelijk onderschat, en Deinze leverde een knappe prestatie. Het verslapte geen moment en controleerde de wedstrijd in het slot professioneel uit. Na een heuse offday moest de landskampioen met het schaamrood op de wangen weer naar Brugge.

Moeizame zege voor AA Gent

Het krasselende AA Gent - waar Yves Vanderhaeghe meer dan ooit ter discussie stond na de 0-4 tegen Club - moest de verre verplaatsing maken naar Virton, een club uit eerste amateurs. Na drie minuten zorgde Awoniyi voor een zucht van opluchting op de bank bij de Buffalo’s: hij kopte een voorzet van Azango mooi in de rechterhoek binnen: 0-1. Maar toen Virton toch eens in de buurt van Thoelen kwam, was het meteen raak: Francois kopte een voorzet binnen. Na een kansarme eerste helft moest Gent zo met 1-1 gaan rusten...

Het ging van kwaad naar erger voor de Buffalo’s toen Joachim de bal goed aannam in de zestien en in de draai knap binnenschoot: 2-1! Gent zette alles op alles en Limbombe schoot de gelijkmaker van dichtbij hoog in doel: 2-2. Awoniyi kopte in extremis overhoeks de 2-3 binnen en opnieuw Limbombe maakte er nog 2-4 van. Vanderhaeghe kan (even) opgelucht adem halen.

Vlotte zege voor Genk in Limburgse derby

Ploeg in vorm Racing Genk ontving tweedeklasser Lommel voor een Limburgs duel. Na amper twee minuten zette Dries Wouters de Genkenaars op voorsprong met een knappe vrije trap en Edon Zhegrova verdubbelde zes minuten later al de score: 2-0. De bezoekers stonden voor een hopeloze opdracht toen ze nog voor rust met tien man kwamen te staan na een rode kaart voor Cerigioni na een charge op Paintsil. Ibrahima Seck scoorde na rust de 3-0 en Marcus Ingvartsen legde de 4-0-eindcijfers vast..

Beerschot-Wilrijk wint met tien

Cercle Brugge tegen Beerschot-Wilrijk was een heruitgave van de beladen titelwedstrijd van vorig seizoen in de Proximus League. Toen verzekerde Cercle zich van de promotie maar nu stond het veredelde B-elftal van de thuisploeg al vroeg op achterstand: Noubissi kon uithalen en laat Van Damme geen schijn van een kans: 0-1. Gakpe trapt de gelijkmaker even later echter enig mooi in de winkelhaak: 1-1. Alexander Maes miste nog voor rust nog een strafschop voor de bezoekers. Na rust bleven grote kansen uit en in het slot van de reguliere tijd kwamen de bezoekers met tien te staan na een rode kaart voor Prychynenko. Hoffer zorgde echter alsnog voor een Antwerpse zege.

Antwerp laat zich verrassen door KV Mechelen

KV Mechelen haalde het in eigen huis met 3-1 van Antwerp. Seth De Witte (28.) bracht Malinwa met een vrije schop op voorsprong. Good old Dieumerci Mbokani, die tevoren een eerder pover eerste halfuur speelde, kopte Antwerp op aangeven van Lior Refaelov op gelijke hoogte. Gustav Engvall (50.) plukte na de rust schitterend een afvallende bal uit de lucht, en legde de 2-1 knap in de verste hoek.

Antwerp kon niet of nauwelijks reageren na het tweede tegendoelpunt, en Joachim Van Damme (87.) besliste de wedstrijd in het slot definitief. KV Mechelen herleeft, want na een zwakke competitiestart doet het zowel in de Proximus League als in de beker nu volop mee.

Lokeren houdt doelpuntenkermis

Ook Lokeren kwam al vroeg op voorsprong. Doelman Tonnet kon onvoldoende bij een trap van Skulason in de winkelhaak, 0-1. De Ridder mocht alleen op de doelman af en maakte er zelf 0-2 van. Toen opnieuw De Ridder werd gehaakt in de zestien, maakte Cevallos er zelfs al snel 0-3 van. Na een te korte terugspeelbal van Skulason scoorde Some echter nog in de eerste helft de aansluitingstreffer. Saroka (49.) maakte er kort na de pauze 1-4 van, waarna Virgone (63.) iets na het uur weer milderde. Skulason (79., pen.) zorgde nadien voor de 2-5 eindstand.

STVV deed zijn job wel naar behoren. Het won met 3-0 van Duffel, uit de tweede amateurklasse. Alexandre De Bruyn (27.) opende de score, Roman Bezus maakte er niet veel later vanop de stip 2-0 van. Kort na de rust diende Duckens Nazon (47.) Duffel de genadesteek toe.

Ook Zulte Waregem bekert verder. Het ging met 1-2 winnen bij Heist, uit de eerste amateurklasse. Nill De Pauw (18.) bracht de bezoekers op voorsprong, Hamdi Harbaoui (39.) verdubbelde die score vanop de stip. Dries Ventose (63.) kwam in de tweede helft nog met de aansluitingstreffer, maar verder geraakte Heist niet.

Moeskroen ging dan weer met 0-2 winnen bij Dessel Sport, tevens eerste amateurklasse. Frantzdy Pierrot (51.) wist wel pas na de rust de score te openen, maar de beslissende treffer van Manuel Benson (65.) liet daarna niet al te lang meer op zich wachten.

Charleroi had in Aalst niet veel overschot. Invaller Osimhen (90.+2) scoorde pas in de extra tijd de 0-1. De veer bij de thuisploeg was gebroken en Benavente (90.+4) verdubbelde nadien de score.

Oostende scoorde via Guri (9.) snel de 0-1, maar Bokila (52.) hing de bordjes vroeg na halfweg opnieuw op gelijke hoogte. Via twee vlugge treffers van Faes (61.) en Milovic (63.) maakte Oostende alsnog het verschil.

De loting voor de achtste finales vindt na afloop van de zestiende finales plaats. Dinsdag verzekerden Eupen, Kortrijk en verrassing Mandel United, dat als ploeg uit de tweede amateurklasse Waasland-Beveren op eigen veld uitschakelde, zich al van een plaats in de volgende ronde.