© Jana Frambach

© Jana Frambach

thumbnail: null
thumbnail: null

Bilzen nog niet klaar voor elektrische wagens

Bilzen is niet klaar voor elektrische wagens. Er zijn nauwelijks laadpalen aanwezig in de stad. Hier wil Vlaams minister van Energie Bart Tommelein verandering in brengen tegen 2020 met zijn spreidingsplan voor laadpalen. Bilzen krijgt er acht.

Jana Frambach

De verkoop van elektrische wagens slaat niet aan in Bilzen. In eerste instantie is dit door het praktische probleem dat de batterijen van de voertuigen niet lang meegaan. Hierbij komt dat er nauwelijks laadpalen ter beschikking zijn om de batterijen op te laden. Hier komt echter verandering in. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein ontwikkelde een spreidingsplan voor 2.500 nieuwe laadpalen. Bilzen krijgt er hier acht van.‘Voorlopig beschikt enkel de McDonalds over een privélaadpaal,’ dat meldt Walter Bollen, schepen van Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit. De koper moet dus zelf een laadpaal installeren bovenop de hoge prijs van de auto. Dit houdt vele kopers tegen. ‘Als er meer laadpalen komen, zullen er ook meer mensen een elektrisch voertuig willen aanschaffen’, aldus Fons Caubergh, schepen van natuur en milieu.

Prijskaartje te groot

De prijs van de voertuigen blijft te duur voor de doorsnee burger. De subsidies van de overheid voor het gebruik van een elektrische auto zijn niet toereikend. Voor de kleine zelfstandigen is de aankoop wel interessant. Zij kunnen op belastingtechnisch en boekhoudkundig vlak voordeel halen uit het gebruiken van een wagen op elektriciteit.

Iemand die een elektrisch voertuig goedkoper wil krijgen door het tweedehands aan te kopen, kan dat niet. Doordat de verkoop van de voertuigen niet aanslaat, zijn ze namelijk nog niet ter beschikking op de tweedehandsmarkt. Zo’n zevenenvijftig procent van de bevolking koopt zijn voertuig tweedehands. Dat bleek uit statistieken van Fabiac. De elektrische wagen kan de tweedehandsmarkt dus niet benutten.

Nog geen klik bij kopers

Toch zit de oorzaak van de slechte verkoop vooral bij de koper zelf. Dat zegt Danny Mouchaers van Garage Smets te Bilzen. ‘De Bilzenaar is nog niet klaar voor de elektrische auto. Er moet nog een klik worden gemaakt. De elektrische voertuigen zijn voorlopig nog té anders. Ze zullen een aantal jaren nodig hebben vooraleer het echt aanslaat.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer