Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

In Temse zijn de kaaien gekaapt met "een geur van vriendjespolitiek"

De Wilfordkaai in Temse.Beeld Tine Schoemaker

Het mooiste publieke plekje van Temse is sinds kort in privébezit. Het resultaat van bijzondere toevalligheden en 150.000 euro steun van de gemeente aan een vriend van de schepen van Financiën. "Tja, ik ken die man al van de kleuterklas."

Waar vroeger auto's geparkeerd stonden op de kaai aan de Schelde, vlakbij het centrum van de gemeente, ligt nu een wandelpromenade. Daar hoor je geen klachten over. 

De parking is opgesplitst en verhuisd naar weerszijden van het wandelpad. Daarover hoor je wel klachten. 1,20 euro voor een uur, dan parkeert de Temsenaar zich wel enkele straten verder. Maar veruit de meeste klachten gaan over enkele horecapanden in het midden van de promenade. "Die koterijen zijn toch echt geen zicht", zucht een koppel, maar ondertussen stappen ze er naar binnen voor een lunch. 

De Wilfordkaai in Temse.Beeld Tine Schoemaker

De barakken zijn vooral de mensen die een appartement hadden gekocht met zicht op het water en het groen, een doorn in het oog. Erwin De Meirleir toont zijn appartement: "Ik kijk vanaf mijn balkon op de eerste verdieping tegen het sanitair blok van dat restaurant aan." 

Kaai-Invest

De hele zone, parkings inbegrepen, is sinds kort in handen van privé-eigenaren. We ontmoeten de eigenaren niet in de barakken aan de Wilfordkaai die het zicht op het water ontnemen. Het echtpaar Raf Smet en Gonda Maes tafelt een stuk stroomopwaarts, in brasserie Bellavista, een speling van het lot.

"Die parking is zogezegd te duur, maar ik probeer om van de Wilfordkaai een winstgevend project te maken. Mag dat nog?", zegt Smet. "Daar zijn die parkings en die horeca-uitbating voor nodig." 

'Ik probeer om van de Wilfordkaai een winstgevend project te maken. Mag dat nog?'
Raf Smet, concessiehouder

De Vlaamse Waterweg, een agentschap van de Vlaamse overheid, besloot enkele jaren geleden om de gemeente de kaai niet langer gratis ter beschikking te stellen. Temse zag het financieel niet zitten om te betalen. Een private speler bood zich aan en haalde begin 2015 de concessie binnen: de bvba Micana van Smet en Maes. In december 2016 kende het schepencollege een andere bvba van het koppel, bvba Kaai-Invest, die instaat voor de renovatie van de kaai, 150.000 euro toe.

Na een klacht van oppositielid Bert Bauwelinck (sp.a) draait de provinciegouverneur de subsidiesteun terug. Uitgaven hoger dan 10.000 euro moeten eerst via de gemeenteraad passeren en de steun moet worden gekoppeld aan voorwaarden. Uiteindelijk keurt de CD&V-N-VA-meerderheid in de gemeenteraad de steun van 150.000 euro goed. In ruil moet de gemeente de nutsvoorzieningen niet verplaatsen en mag ze tien dagen per jaar voor evenementen gebruikmaken van de kaai.

Het zicht op de wc's vanop het balkon van Erwin De Meirleir.Beeld Erwin De Meirleir

CD&V-schepen

Wie in het Belgische Staatsblad zoekt, ziet dat de bvba Kaai-Invest tot het voorjaar van 2016 onder een andere naam in handen was van de schepen van Financiën, CD&V'-er Franky De Graeve.

"Die man had een kledingwinkel, maar wou daarmee stoppen en ik had een nieuwe bvba nodig", zegt Smet. "Dan is het goedkoper om die van hem over te nemen. Bovendien ken ik hem al van in de kleuterklas. We kennen elkaar al zeker vijftig jaar."

Uit wijzigingen van de statuten blijkt dat in april 2016, een halfjaar voor de eerste toekenning van 150.000 euro zonder voorwaarden vanuit het college, een andere vennoot het kapitaal van Kaai-Invest verhoogt met 156.648 euro. 

Het echtpaar Smet-Maes brengt geen nieuwe financiën in, hoewel hun aandelen dus een hogere waarde krijgen. Of wisten ze toen al dat enkele maanden later een subsidie van hetzelfde bedrag zou volgen?  

"Ik vind uw vraag nogal tendentieus", zegt schepen van Financiën Franky De Graeve (CD&V). "Die 150.000 euro is enkel een vergoeding opdat de kaai volledig openbaar blijft. Dat is allemaal langs de gemeenteraad gepasseerd." 

CD&V-schepen
Beeld Tine Schoemaker

'Voor wat hoort wat'

Op haar website schreef coalitiepartner N-VA Temse enkele maanden geleden over de Wilfordkaai "dat er in zulke ingrijpende dossiers beter overleg, meer transparantie en opvolging moet zijn tussen alle betrokken partners". 

"Het lijkt een geval van 'voor wat hoort wat'", zegt N-VA'er Koen De Jonghe, voorzitter van de gemeenteraad. "Het is op zijn minst niet slim om de kaai uit te baten met een bvba die nog van de schepen van Financiën was. Dat wekt de suggestie dat er iets aan de hand is."

"Je kan je toch vragen stellen bij de constructies", zegt Alec Lamberts, een kritische Temsenaar. De 20-jarige student stond uit onvrede mee aan de wieg van een nieuwe lokale partij. Tesamen is een lijst van kritische burgers en prominente sp.a'ers. Een van de prioriteiten: de Wilfordkaai weer in handen van de gemeente krijgen en inspraak van de burgers over de toekomst ervan. 

"Er hangt in Temse op zijn minst een geur van vriendjespolitiek boven de Schelde", zegt Tesamen-lijsttrekker en sp.a'er Bert Bauwelinck.