Groen-senator Petra De Sutter: ‘Ik heb lang een leven geleid dat een leugen was’

© Karl
Peter Casteels

Petra De Sutter is fertiliteitsexperte en Groen-senator. Ze wordt het Europese boegbeeld van haar partij bij de verkiezingen van volgend jaar. Maar hoe is De Sutter als mens? Om deze 20 vragen te beantwoorden, had ze 31 minuten en 12 seconden nodig.

Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

De heksentoeren die de federale regering uithaalt om transmigranten tegen te houden. Snel-snel stelt ze populistische oplossingen voor die achteraf absoluut niets blijken op te lossen.

Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?

Vandaag worden de fundamenten van onze democratische rechtsstaat, zoals de mensenrechten, weer ter discussie gesteld. We moeten die dus opnieuw verdedigen.

Wat is uw grootste prestatie?

Wat ik na vier jaar in de politiek al gerealiseerd heb. Ik hoop dat ik daar al veel mensen mee heb geïnspireerd.

Wat is uw grootste mislukking?

Ik heb lang een leven geleid dat een leugen was. Ik heb mezelf daarmee in de nesten gewerkt, en ook andere mensen meegesleurd. Daar heb ik nog altijd heel veel spijt van.

Ik gebruik zo veel mogelijk het openbaar vervoer, ik eet geen vlees, en ik probeer zo weinig mogelijk verpakkingen te gebruiken

Hebt u al eens overwogen om te emigreren?

Nee, België is het magnifiekste land om in te leven. Ik heb een tijd onderzoek gedaan in de Verenigde Staten, maar ik ben teruggekeerd: de onrechtvaardigheid in die samenleving stuitte me tegen de borst.

Aan welke jeugdherinnering bent u het meeste gehecht?

Mijn jeugd werd beheerst door de pijnlijke zoektocht naar wie ik echt was, maar ik heb ook fijne herinneringen. Aan de reis met mijn middelbare school naar Griekenland heb ik zelfs een grote liefde voor dat land overgehouden.

Doet u iets bijzonders voor het milieu?

Ik gebruik zo veel mogelijk het openbaar vervoer, ik eet geen vlees, en ik probeer zo weinig mogelijk verpakkingen te gebruiken.

Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?

Ik heb in de Raad van Europa een rapport geschreven over draagmoederbehandeling. Vanuit conservatieve hoek ben ik daar hard op aangevallen. Ik laat het aan uw fantasie over wat ze daarover dan tegen een transgender zeggen. Maar zo valt er elke dag wel iets over mij te lezen op Twitter. Ik kijk er niet meer naar.

Praat u weleens tegen uw huisdier?

Zeker. Wij hebben twee honden, twee katten, kippen, schapen en duiven.

Van welke beslissing hebt u het meeste spijt?

Ik had de beslissing om van geslacht te veranderen al lang voor mijn veertigste moeten nemen. Maar pas op die leeftijd zat ik zo diep dat ik niet meer anders kon.

Hebt u het gevoel dat de jaren dertig terug zijn?

Ja en nee. Er zijn zeker wel vergelijkingen te maken: vandaag zeggen politici weer dingen waar je zelfs tien jaar geleden nog ontslag voor had moeten nemen.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij… – heeft u het meeste geraakt of gevormd?

De Guernica van Picasso. Ik heb dat schilderij al twee keer in het echt gezien, en zou er uren naar kunnen blijven kijken.

Je bent pas echt gelukkig als je partner dat ook is.

Over welk onderwerp zou u meer willen weten?

Als ik zou mogen kiezen, zou ik nog wel een studie in de rechten of geschiedenis willen volgen. Dat zijn onderwerpen waar ik als politica sowieso graag meer over zou willen weten.

Hoeveel geld geeft u jaarlijks aan goede doelen?

Tussen de 500 en 800 euro.

Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?

Jezelf voortdurend en continu in de plaats stellen van je geliefde. Maar je bent pas echt gelukkig als je partner dat ook is.

Vindt u seks overschat?

Nee.

Hoelang is het geleden dat u uw ouders hebt gezien?

Twee dagen.

Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Mea culpa: ik zou meer moeten sporten.

Zou u op de vlucht slaan als het oorlog wordt?

Zeker niet. Ik ben misschien niet bekwaam om een geweer vast te houden, maar als politica zou ik me op andere manieren nuttig kunnen maken. Ik ben absoluut niet bang voor de dood.

Wat hebt u geleerd in het leven?

Als een probleem je gevangenhoudt, bevrijd jezelf daar dan van.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content