"Hij is niet voor niets Superman!"

Niet dat de film geen kassucces was, niet dat de kritieken vernietigend waren. Alleen, er was veel meer verwacht van "Superman returns", de film waarin de legendarische Christopher Reeve vervangen werd door het onbekende fotomodel Brandon Routh. Een opvolger met dezelfde regisseur, Bryan Singer, en met dezelfde acteur bleven daarna uit, zodat het idee ontstond dat "Superman returns", die 10 jaar geleden aan het begin van de zomervakantie in première ging, eigenlijk een flop was. De vooral vrouwelijke bioscoopbezoekers hielden nochtans van Routh’s fysiek, en daarover, zo bleek achteraf, werd danig gefantaseerd.

Toen David Letterman aan Routh in 2006, net voor de film uitkwam, vroeg of hij nog vaker de rol van Superman zou spelen, was het antwoord: "Ik denk het wel. Ik hoop het alvast. Het was leuk om deze te maken en we hebben er veel van geleerd. Waardoor de toekomstige films nog beter zullen zijn."

Maar "Superman returns" werd dus niet het succes dat vooraf verwacht werd: "De film was een rommeltje. De verhaallijnen waren niet duidelijk en zaten niet logisch in elkaar. De film was meer een romantisch drama dan een superhelden-actiefilm." (filmwebsite ScreenCrave, oktober 2010)

Routh: "Aanvankelijk kreeg de film goede kritieken, ook van het publiek. Maar een jaar na de première begon men er op neer te kijken." (MTV, juni 2013)

Singer omschreef het falen van de film als volgt: "Ik vraag me nog altijd af waar het fout gelopen is. Voor een deel begrijp ik het, maar voor een ander deel dan weer helemaal niet. Het was in ieder geval een film die voor een welbepaald publiek gemaakt was. Misschien eerder een vrouwelijk publiek. Het was niet wat het had moeten zijn, denk ik nu. De film had wel wat agressiever mogen beginnen, misschien met een vliegtuigramp, waardoor de film het publiek eerder bij de keel zou hebben gegrepen. Maar goed, mocht ik het opnieuw mogen doen, dan zou ik wellicht alles hetzelfde doen." (Empire Magazine, februari 2014)

Die kans kwam er dus niet. Het was regisseur Zack Snyder die met "Man of steel" het Superman-verhaal opnieuw de nodige heroïek gaf. Hij liet, nadat bekend geraakt was dat hij de nieuwe Superman-film zou regisseren, al snel weten dat de kans dat Routh opnieuw in de heldenrol zou stappen "onwaarschijnlijk" was. Uiteindelijk viel zijn keuze op Henri Cavill. Met succes.

De nu 36-jarige Routh moest zich tevreden stellen met rollen in kleinere films. In 2014 wist hij een langdurige rol te versieren in de tv-serie "Arrow". Maar Superman zal hij altijd in zijn hart dragen.

"Ik hoop dat ik herinnerd zal worden als een van die mannen die Superman heeft mogen spelen. Daar heb ik geen enkel probleem mee. Sommigen zullen me enkel en alleen als Superman herinneren, en dat is oké. Ik vind dat geweldig." (Chicago Comic Con)

"Die terugkerende vragen over Superman vervelen me helemaal niet. Ze maken deel uit van mijn film-cv, van mijn leven. Ronduit geweldig. Dat is mijn leven, man!" (mediawebsite Hitfix, september 2012)

In de rand van de film ontstond het gerucht, door de media wereldwijd maar al te graag opgepikt, dat de beelden waarop Routh als Superman te zien was digitaal aangepast waren, omdat anders zijn te groot lid in het strakke pak wel eens de kijkers zou kunnen choqueren. Iets wat door Singer later met klem ontkend werd: "Als we geld zouden hebben besteed om Supermans piemel in elke scène aan te passen, dan zou dat geld echt wel slecht besteed zijn. Maar natuurlijk zijn er veel discussies geweest over Supermans "pakje". Aan de ene kant is het best wat bescheiden te zijn, maar aan de andere kant, het gaat hier wel om Superman, hé."

Meest gelezen