Getty
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty

Arts pleit voor minder reanimaties, maar krijgt weerstand: "Een kind niet reanimeren? Leg dat maar eens uit aan de ouders"

MedischHulpverleners gaan te snel over tot zinloze reanimatie, betoogt intensivist dr. Patrick Druwé (UZ Gent). Uit zijn onderzoek blijkt dat 74% van de spoedartsen een reanimatie nog zinvol vond bij een overlevingskans van 4,9%. Dokter Jan Stroobants van de beroepsfederatie voor spoedartsen nuanceert: "4,9% is geen 0%. Zeker niet als het over je eigen moeder gaat."

30 reacties

  • Karine Roeland

    6 jaar geleden
    Wat als reanimeren helpt en de patiënt blijft leven, maar dan als plant? Ik wil liever niet gereanimeerd worden. Wat voor leven hebben de overgebleven familieleden als je iemand gaat bezoeken die door machines in leven gehouden word? Of die je thuis geen seconde alleen kan laten. Niet zelfstandig kan eten, zich wassen, naar het toilet gaan, niet kan spreken... dit kost hopen geld voor niets en veel last voor de familie.
  • Freddy De Vos

    6 jaar geleden
    Ik zou alles doen om ervoor te zorgen dat de persoon weer hartslag krijgt. Men moet op zijn minst proberen en de hoop houden voor het slachtoffer te redden! Men is daar voor opgeleid, dus het is hun plicht op de reanimatie te starten indien nodig!
  • Caroline Bex

    6 jaar geleden
    Ik wil niet gereanimeerd worden. Ik ben niet bang voor de dood. Met hersenschade door het leven moeten en nooit meer dezelfde zijn, dat is mijn grootste angst!
  • Nicolas Ivanov

    6 jaar geleden
    Hij wil zelf voor God spelen. Beangstigend.
  • Jean Pollet

    6 jaar geleden
    Zij met "nut " voor de gemeenschap alleen reanimeren ? de arts moet in eer en geweten alles doen om een leven te redden. Dit in regels gieten is " levens gevaarlijk "