Direct naar artikelinhoud
Drones

Drones voeren vanaf volgend jaar transport uit tussen onze ziekenhuizen

Illustratie. De drones waarmee gevlogen wordt zijn nog in ontwikkeling.Beeld ANP

Vanaf volgend jaar zullen drones met medische pakketten over en weer vliegen tussen Vlaamse ziekenhuizen. Bedoeling is om zo de files op de weg te vermijden. In het luchtruim waar de drones zich bevinden - tussen grondniveau en 150 meter hoog - is het nu nog niet al te druk.

"Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft beslist dat de ziekenhuizen moeten rationaliseren", zegt Mikael Shamim. Hij is coördinator van het Helicus Aero-initiatief dat het systeem met drones op poten aan het zetten is. "Nu heeft elk ziekenhuis zijn eigen laboratorium en zijn eigen apotheek. In de toekomst zal er maar één labo zijn voor een aantal ziekenhuizen. Hetzelfde met de apotheken. In dat geval moeten de apotheekbereidingen en alles wat in een labo onderzocht moet worden - bloed, urinestalen en menselijk weefsel - natuurlijk getransporteerd worden. Nu gebeurt dat vervoer nog over de weg, maar dat kost tijd en zorgt voor kwaliteitsverlies. De dokters die in de laboratoria werken, zijn zélf vragende partij om het transport sneller te laten gebeuren. De enige capaciteit die nog volledig vrij is, is het luchtruim vlak boven ons, tussen de grond en 150 meter hoogte. En dat is de hoogte waarop de drones vliegen."

Voor de eerste drones de lucht ingaan, zal eerst onderzocht worden of de vluchten wel veilig kunnen gebeuren. Pas dan - in de tweede helft van 2019 - zullen drones transporten uitvoeren tussen ziekenhuizen in Antwerpen en Hasselt. Om welke ziekenhuizen het precies gaat, wou Mikael Shamim nog niet zeggen. Hij wou alleen kwijt dat die ziekenhuizen uitgekozen werden voor het proefproject omdat de laboranten zélf gevraagd hadden om te mogen deelnemen. Als alle testvluchten naar wens verlopen, is er alleen nog de wettelijke goedkeuring van de overheid nodig. De veiligheidsstudies, de testvluchten én het bekomen van de wettelijke goedkeuring zullen samen 680.000 euro kosten. Daarvan wordt 330.000 euro gefinancierd met subsidies van de federale overheid. Dat geld komt uit het fonds 'Smart Mobility Belgium'.

Met welke drones de medische pakketten van het ene ziekenhuis naar het andere gebracht zullen worden, is nog niet bekend. SABCA, een van de belangrijkste luchtvaartbedrijven in ons land en één van de vijf bedrijven die samenwerken aan het Helicus Aero-initiatief, is nog bezig met de ontwikkeling van de drones. De andere vier bedrijven zijn Belgocontrol, Unifly, NSX en Helicus. Elk bedrijf zal een specifiek deel van de totaaloplossing voor zijn rekening nemen.

Zeker is dat de drones vier tot vijf kilogram cargo zullen kunnen meenemen. Hoeveel er nodig zullen zijn, wordt nog onderzocht. Als de wettelijke goedkeuring er komt, zullen de drones vanaf 2020 effectief rondvliegen met medische pakketten. Het is wel niét de bedoeling om op die manier organen te gaan vervoeren.