Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Chinese topman van Interpol plots spoorloos verdwenen

Meng Hongwei zou mogelijk 'voor verhoor' meegenomen zijn door Chinese autoriteiten.Beeld AFP

De voorzitter van Interpol, de Chinees Meng Hongwei, wordt vermist. Van de 64-jarige Meng, die op het Interpol-hoofdkwartier in Lyon werkt, is niets meer vernomen nadat hij vorige zaterdag naar China vloog.

en

De Franse politie heeft een onderzoek geopend naar de "zorgwekkende vermissing". Volgens radiozender Europe 1 is Meng niet in Frankrijk verdwenen.

De South China Morning Post, een krant uit Hongkong, schrijft dan weer dat Meng na zijn landing in China 'voor verhoor' zou zijn meegenomen door de Chinese autoriteiten. De krant baseert zich op een anonieme bron. Het gebeurt vaker dat machtige of rijke Chinezen een periode 'verdwijnen'.

In november 2016 werd Meng voor een termijn van vier jaar verkozen als voorzitter van Interpol, een internationale organisatie van 192 lidstaten voor samenwerking van politiediensten. Hij is de eerste Chinese voorzitter. Zijn verkiezing was omstreden. Meng is een zwaargewicht binnen de Chinese Communistische Partij en was in het verleden onder meer directeur van de Chinese kustwacht en onderminister van Openbare Veiligheid. Dat ministerie zou zich volgens mensenrechtenorganisaties schuldig maken aan marteling en onrechtmatige opsluiting.

Politieke doeleinden

Critici vrezen dat China Mengs voorzitterschap wil gebruiken voor politieke doeleinden. In 2015 wist China de namen van honderd Chinese corruptieverdachten op de rode lijst van Interpol te krijgen. De gegevens van personen op de rode lijst worden gedeeld met de politiediensten van de lidstaten, met de bedoeling de verdachten aan te houden zodat ze kunnen worden uitgeleverd.