Politie rolt vermeende bende mensensmokkelaars op

Themabeeld Maximiliaanpark

De Federale Gerechtelijke Politie van Brussel heeft een vermeende bende Soedanese mensensmokkelaars opgerold. Dat meldt het parket.

mg

De bende zou verschillende slachtoffers, geronseld in het Maximiliaanpark, smokkelen van België naar het Verenigd Koninkrijk. Er werden in totaal tien personen aangehouden, nadat de politie zondagochtend op verschillende adressen binnenviel. Het gaat om negen verdachten van mensensmokkel, en één persoon wegens weerspannigheid tegen de politie. Van de negen verdachten werden zeven onder aanhoudingsmandaat geplaatst. De vrouw die gearresteerd werd omwille van weerspannigheid kon na haar verhoor beschikken. Tijdens de interventie werden acht personen zonder papieren aangetroffen, zij werden overgedragen aan de Dienst Vreemdelingenzaken.

Het parket onderzoekt of de smokkelaars een beroep deden op burgers 'waarvan vermoed wordt dat ze met kennis van zaken de onmisbare hulp verleenden voor de uitvoering van de smokkelactiviteiten'. De hulp zou voornamelijk bestaan uit logement en transport.

Het Burgerplatform maakt zich zorgen over het geweld bij deze politieoperaties. De organisatie heeft bedenkingen bij de gegrondheid en over de proportionaliteit van de uitgevoerde acties.

Onderzoek

Het onderzoek, dat zich toespitste op mensensmokkel, ging van start toen de politie op 23 juli een aantal personen zonder papieren arresteerde in het Maximiliaanpark en Brussel-Noord. De politieacties leidden naar een vermeend netwerk van mensensmokkelaars. De bende verstopte de slachtoffers, van Soedanese en Eritrese nationaliteit, vaak in gevaarlijke en erbarmelijke omstandigheden in de laadruimte van vrachtwagens en maakte eveneens gebruik van koelwagens. De smokkelaars zouden hierbij tussen de 500 en 2.500 euro per persoon verdienen en zouden ongeveer een twintigtal personen per dag smokkelen.

De politie sluit niet uit dat er nog arrestaties zullen volgen.