Belgisch voetbal opgeschrikt door groot fraudeonderzoek: wat we weten

© Belga Image

Er zijn woensdagochtend huiszoekingen geweest bij verschillende voetbalclubs uit de Jupiler Pro League in een onderzoek van het federaal parket. Daarbij werden heel wat mensen opgepakt, onder wie makelaar Mogi Bayat, Club Brugge-trainer Ivan Leko en voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck.

Alle personen als verdachte verhoord

De personen die woensdag verhoord werden in het grootschalige fraudeonderzoek binnen het Belgisch voetbal, werden allemaal als verdachte, en niet als getuige, verhoord. Dat meldt sporza.be en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket.

‘Alle personen die vandaag door de politie werden meegenomen, werden van hun vrijheid beroofd. Ze gingen niet vrijwillig mee als getuige’, stelt het federaal parket. Het parket verwacht donderdag pas te weten of er personen in verdenking gesteld worden door de onderzoeksrechter.

Het federaal parket liet eerder op de dag weten dat het gaat om een onderzoek naar fiscale fraude, witwassen en mogelijke matchfixing.

Er werden ook twee scheidsrechters opgepakt voor verhoor, bevestigt het parket. Naar verluidt gaat het om Bart Vertenten en Sebastien Delferière.

Onderzoek

‘Sommige spelersmakelaars zouden, onafhankelijk van elkaar, verrichtingen opgezet hebben waardoor commissies bij spelerstransfers, verloningen van spelers en trainers, en andere betalingen verborgen worden voor de Belgische overheid en voor andere betrokkenen bij de transacties’, klinkt het in een officiële verklaring van het parket.

‘Tijdens het onderzoek doken aanwijzingen op van mogelijke beïnvloeding van wedstrijden in het competitieseizoen 2017-2018. Het gerechtelijk onderzoek heeft betrekking op activiteiten in het kader van een criminele organisatie, witwas en private corruptie.’

Meegenomen

Het onderzoek, getiteld Operatie Propere Handen, gebeurt onder leiding van de onderzoeksrechter in Hasselt. Over het hele land werden 44 huiszoekingen verricht.

Ook in het buitenland werden 13 huiszoekingen verricht, in Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Montenegro, Servië en Macedonië.

‘Bij de huiszoekingen werden verschillende documenten en dossiers in beslag genomen. Ook werden huiszoekingen verricht bij bestuursleden van voetbalclubs, spelersmakelaars, scheidsrechters, een voormalig advocaat, een boekhoudkantoor, juweliers, journalisten en enkele mogelijke medeplichtigen,’ aldus nog het parket. ‘Een groot aantal personen werd van hun vrijheid beroofd en meegenomen voor grondig verhoor. De onderzoeksrechter zal later beslissen over een eventuele voorleiding of aanhouding.’

Makelaars

Spilfiguren in het onderzoek, dat in handen is van een Hasseltse onderzoeksrechter, lijken in de eerste plaats spelersmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic.

Bayat deed zaken met alle grote clubs in de Jupiler League, onder meer met RSC Anderlecht. Vooral met het vorige bestuur en met manager Herman Van Holsbeeck, die ook werd meegenomen voor verhoor, had Bayat een zeer goeie band.

In het geval van Bayat zou er geen sprake zijn van mogelijke matchfixing, maar die piste zou wel onderzocht worden waar het Dejan Veljkovic betreft.

Veljkovic komt minder in de belangstelling dan Bayat maar is ook een grote makelaar. Hij plaatste de voorbij jaren vooral spelers bij KV Mechelen en Lokeren maar heeft ook goeie relaties bij andere clubs. Huidig Club Brugge-trainer Ivan Leko, die meegenomen werd voor verhoor, is een goeie relatie van Veljkovic.

Topscheidsrechters Bart Vertenten en Sebasien Delferière zouden ook goed bevriend zijn met Veljkovic en het gerecht wil nu hun rol onderzoeken bij eventuele matchfixing.

Ivan Leko
Ivan Leko© BELGAIMAGE
Herman Van Holsbeeck
Herman Van Holsbeeck© belgaimage

Huiszoekingen en verhoren

Onder andere de eersteklassers Club Brugge, RSC Anderlecht, KRC Genk, Standard, AA Gent, KV Oostende en KV Kortrijk en ook KV Mechelen uit 1B hebben de huiszoekingen bevestigd. Genk, momenteel leider in het klassement, laat weten dat er bij hen niemand werd opgepakt voor verhoor.

Blauw-zwart bevestigt dat Leko woensdagochtend niet op training verscheen. Bij Paars-wit is trainer Hein Vanhaezebrouck wel op training verschenen.

Advocaat Walter Van Steenbrugge, die Ivan Leko bijstaat tijdens het verhoor in het gebouw van het Limburgse parket in Hasselt, zei niet te weten in welke hoedanigheid zijn cliënt ondervraagd wordt.

De krant De Standaard schrijft dat ook ex-Anderlecht-advocaat Laurent Denis is opgepakt.

Waasland-Beveren kreeg als uitzondering géén bezoek van het federaal parket. ‘Eigenlijk werken wij niet echt samen met de in de zaak geciteerde makelaar,’ zegt persverantwoordelijke Martijn De Jonge. ‘Wij handelen eerder in de omgekeerde richting: we zoeken eerst de speler die we willen aantrekken en onderhandelen dan verder in plaats van dat met ‘vaste makelaars’ te doen.’

Johan Timmermans, voorzitter van KV Mechelen, heeft bevestigd dat drie mensen betrokken bij de club zijn meegenomen voor verhoor, vermoedelijk naar Leuven.

Het gaat om Olivier Somers (hoofdaandeelhouder), Thierry Steemans (financieel directeur) en Stefaan Vanroy (sportief directeur).

Op Cyprus is woensdag een 52-jarige buitenlander opgepakt met een Europees aanhoudingsbevel, in het kader van het Belgisch onderzoek naar fiscale fraude en mogelijke matchfixing. Dat schrijft de Cypriotische krant Financial Mirror woensdagavond op basis van de plaatselijke politie. De 52-jarige wordt, nog volgens de politie, gezocht voor onder meer belastingsontwijking en witwaspraktijken in België maar ook op Cyprus en in andere Europese landen, en dat tussen 2012 en 2018.

Machtige makelaars

Bayat is een van de machtigste makelaars van het land. Intern bij sommige clubs heerst er al jaren veel wrevel omdat sommige bestuurslui van oordeel zijn dat de makelaars teveel invloed hebben op de gang van zaken binnen de clubs.

Bayat stapte destijds de Belgische voetbalwereld binnen als manager van Sporting Charleroi, waar zijn oom Abbas Bayat voorzitter was. In 2010, na een conflict met zijn oom, stapte hij uit het bestuur van de club en werd hij spelersmakelaar. Deze zomer verhuisde hij nog onder meer Anthony Limbombe van Club Brugge naar Nantes, Samuel Kalu van AA Gent naar Bordeaux en Lukasz Teodorczyk van Anderlecht naar Udinese.

Waar de flamboyante Bayat de schijnwerpers niet schuwt, staat Veljkovic binnen het voetbalwereldje bekend om zijn discretie en werkkracht. De 48-jarige Serviër wordt wel eens de huismakelaar van Lokeren en KV Mechelen genoemd, maar zijn invloed en tranfers gaan veel verder dan dat.

Veljkovic heeft/had coaches en spelers bij alle Belgische eersteklassers. Zo haalde hij onder meer Ivan Vukomanovic en Leko destijds als speler naar de Oost-Vlaamse club. Aristide Bancé (1,5 miljoen euro naar Metalurg Donetsk) en Moussa Maazou (bijna 3 miljoen euro naar CSKA Moskou) spijsden dankzij Veljkovic de clubkas.

Bij KV Mechelen waren de transfers van Ivan Obradovic en Milos Kosanovic een schot in de roos. Zij worden binnengehaald voor een habbekrats en verkocht voor een veelvoud, aan respectievelijk Anderlecht en Standard.

Veljkovic slaagde er in 2011 ook in om Milan Jovanovic en Dieumerci Mbokani naar Anderlecht te halen, wat hem eeuwige dankbaarheid oplevert in de hoofdstad: een jaar later was Anderlecht kampioen. Hij had ook een hand in uitgaande transfers van spelers als Mbark Boussoufa (Anzji) en Jonathan Legear (Terek Grozny).

Reacties

Scheidsrechtersbaas Johan Verbist volgt het onderzoek van nabij op, zegt hij in een reactie aan persagentschap Belga. ‘Ik ben alles momenteel via de media aan het volgen, het nieuws kan ik dan ook niet bevestigen’, stelt hij. ‘De refs van wie de namen circuleren, heb ik nog niet kunnen contacteren. Als ze effectief opgepakt zijn, is het logisch dat ze oproepen niet kunnen beantwoorden. Ik volg het dossier uiteraard verder op.’

De Belgische voetbalbond (KBVB) wacht voorlopig met een reactie. ‘Dit is verontrustend voor het imago van het Belgisch voetbal’, reageerde Pierre François, CEO van de Pro League. ‘Persoonlijk ben ik nergens van op de hoogte. Bij de Pro League gebeurt er momenteel niets. Ik wacht op meer informatie vooraleer ik uitgebreid reageer.’

Journalisten verhoord

De twee journalisten, van Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws, die werden verhoord in het grootschalige fraudeonderzoek binnen het Belgische voetbal, worden nog altijd vastgehouden. Dat zegt Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging voor Journalisten (VVJ).

‘Inhoudelijk weet ik niet meer over het dossier, maar ik weet via contact met de redacties van Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws dat beide journalisten nog worden vastgehouden’, zegt Deltour. De twee regiosportverslaggevers, die allebei KV Mechelen volgen, worden waarschijnlijk verhoord voor hun contacten met Dejan Veljkovic, die omschreven wordt als de huismakelaar van onder meer KV Mechelen. ‘De redacties hebben het gevoel dat het in hun geval meer om pesterijen gaat en zien niet in wat hun journalisten verkeerd kunnen hebben gedaan’, stelt Deltour nog. ‘Het is wel zo dat ze als sportjournalisten dicht bij de club KV Mechelen staan en uit die intensieve contacten kan het parket misschien informatie afleiden, maar dat betekent niet dat ze iets verkeerd hebben gedaan’, voegt de VVJ-voorzitter er nog aan toe.

Politiek

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wijst op het Nationaal Platform dat deze legislatuur boven de doopvont werd gehouden in de strijd tegen matchfixing. ‘Matchfixing ondermijnt de integriteit van de sport. Justitie werkt aan een eerlijke sport’, schrijft de minister op Twitter.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) van zijn kant vraagt volledige transparantie en medewerking van de voetbalwereld aan het onderzoek. ‘De sporters en vooral de talrijke supporters hebben recht op een eerlijke sport!’, zegt Muyters.

Het platform waarnaar minister Geens verwijst, kadert in de strijd tegen manipulatie van sportwedstrijden. Het gaat om een samenwerking tussen de federale overheid, de drie gemeenschappen, het federaal parket, de federale politie, de kansspelcommissie, de Nationale Loterij en enkele belangrijke sportfederaties, waaronder de Belgische Voetbalbond en het BOIC.

Het nationaal platform moet het overleg tussen de partners structureren en hun initiatieven coördineren. Het doel is het verbeteren van de informatie van alle actoren, zodat ze in staat zijn de meest adequate tussenkomst te kiezen om matchfixing te bestrijden.

Open Vld-senatoren Jean-Jacques De Gucht en Lionel Bajart pleiten ervoor om de financiële waakhond FSMA een onderzoek te laten uitvoeren naar de wijze waarop financiële instellingen omgaan met cliënten uit de voetbalwereld. Dat onderzoek moet resulteren in aanbevelingen die de risico’s op onder meer witwaspratijken terugdringen. In Nederland werd al een gelijkaardig onderzoek gevoerd.

Partner Content