Direct naar artikelinhoud
Film Fest Gent

Ryan Gosling als astronaut (en 4 andere Film Fest Gent-tips)

Still uit "First Man."Beeld AP

Deze week is het Film Fest Gent. De Morgen gidst u door het aanbod, met elke dag vijf verse tips van onze filmploeg.

en

1. First Man

Damien Chazelle, de man die 7, euh, 6 Oscars won met het prachtige La La Land, is terug. First Man slaat een totaal andere richting in, maar heeft toch ook heel wat gemeen met La La Land. Chazelle waagt zich deze keer aan een biopic van Neil Armstrong, de eerste man op de maan – geen frivole dansnummertjes dus, deze keer. Maar First Man is wel opnieuw een portret van een gedreven, zelfs geobsedeerd personage dat bereid is heel wat offers te brengen om zijn doel te bereiken. Op technisch vlak lanceert Chazelle zichzelf naar een nog hoger niveau: hij waagt zich voor het eerst aan heuse actiescènes, en doet dat met brio. Zelden voelde de cockpit van een raket zo eng, zelden oogde een lancering zo elegant. Wat een regisseur.

Op 12, 13 en 15 oktober op Film Fest Gent. Tickets kunt u hier kopen.

2. Mary Shelley

Op haar achttiende, intussen 200 jaar geleden, verzint Mary Wollstonecraft Godwin het verhaal over dokter Frankenstein en zijn monster. Voor lezers van toen was het een werk over de gevaren van de opkomende wetenschap. Voor de schrijfster was het een verhaal over uitgesloten worden om wie je bent. In haar geval: vrouw zijn. Zo mocht haar eigen naam niet eens op de cover van de eerste druk. Want ja, wat zou een meisje nu over monsters gaan schrijven? Dat vechten tegen de bierkaai, bijna feministisch pionierswerk, komt helemaal tot uiting in de biopic Mary Shelley van Haifaa Al-Mansour (Wadjda). En dat komt vooral door een ijzersterke prestatie van hoofdrolspeelster Elle Fanning, die met haar haast permanent glazige blik haar personage Mary zoveel diepgang, treurnis en traumatische bagage geeft.

Op 10, 12 en 14 oktober op Film Fest Gent. Tickets kunt u hier kopen.

Lees hier ons artikel over Frankenstein en hier wat drie hedendaagse denkers te vertellen hebben over het monster anno 2018.

3. Harry Gruyaert. Photographer

Vijf jaar geleden zette hij architectuurfotograaf Lucien Hervé al op een piëdestal. Regisseur Gerrit Messiaen doet dat nu opnieuw met een levende legende: de 75-jarige Magnum-fotograaf Harry Gruyaert. Een man die tegen wil en dank fotograaf wou en zou worden, en uitgroeide tot de koploper van de Europese kleurenfotografie. Harry Gruyaert. Photographer is een intiem portret, dat levensloop combineert met reflectie over werk en huisstijl. In zijn beeldvoering voelt de documentaire ook aan als fotografie, alsof iemand met een goed oog door de camera heeft gekeken. En dat hoeft niet te verwonderen: het camerawerk werd gedaan door Jimmy Kets. Een eervol beeld van een Grote Meneer. Met bijzondere vermelding voor de heerlijke accordeon-soundtrack van Tuur Florizoone.

Op 10 en 14 oktober op Film Fest Gent. Tickets kunt u hier kopen.

4. Funan

Het animatiefestival van Annecy heeft zich al meermaals dé maatstaf getoond voor tekenfilmparels, en dit jaar schoot Funan er de hoofdvogel af – een zwaar verhaal over een jonge vrouw op zoek naar haar vermiste zoon, ten tijde van het Rode Khmer regime in Cambodja. Funan is het regiedebuut van Dennis Do, zelf half Cambodjaans én de halfbroer van zo'n verloren zoon en dat voel je. De pijnlijke tragiek van uit elkaar gescheurde families en levens wordt wondermooi uiteengezet, met prachtige decors in een tekenstijl die aanleunt bij Studio Ghibli, met proper gepolijste animatie. Een zware, maar bijzonder straffe, getekende geschiedenisles.

Op 11, 12 en 13 oktober op Film Fest Gent. Tickets kunt u hier kopen.

5. Unsane

Dat u met uw iPhone 7 haarscherpe beelden kan maken, probeert Apple u al even duidelijk te maken. Oceans 11-regisseur Steven Soderbergh nam de proef op de som: hij draaide een integrale langsspeelfilm met zijn dure smartphone. Unsane is een psychologische thriller die draait om Sawyer Valentini, een vrouw die verhuist omdat een stalker haar blijft lastigvallen. Gekweld door het idee dat die man haar blijft volgen, zoekt ze hulp bij een therapeut. Die laat haar meteen – onterecht? – opnemen in een psychiatrisch centrum. Unsane vertelt een razend spannend verhaal, maar kan vormelijk de iPhone-gimmick nooit helemaal overstijgen. Gelukkig is er hoofdrolspeelster Claire Foy (The Crown) die de film in haar eentje van begin tot eind weet te dragen.

 Op 12, 13 en 16 oktober op Film Fest Gent. Tickets kunt u hier kopen.