Direct naar artikelinhoud
Film Fest Gent

Muzikale aanraders op Film Fest Gent: driemaal de stuipen op het lijf

De affiche van GHOST Haunted House in Vooruit.Beeld rv

Onder de noemer Videodroom komen tijdens Film Fest Gent voor de eerste keer beeld- en geluidskunstenaars samen op één affiche  voor een zinnelijke worstelwedstrijd tussen audio en beeld. Deze aanraders lijsten we alvast voor u op.

GAIKA meets Manga

Wee uw gebeente als u de performance van GAIKA mist, de Londense raprevelatie die de legendarische dystopische mangaprent Akira flink door de mangel zal halen. The Guardian prees zijn debuut als gruwelijk indrukwekkend, ergens tussen de stemmen van Tricky, Horace Andy en de melodieën van Young Thug in. Onze gok is dat niemand de post-apocalyptische manga zo onfeilbaar zal vatten als de rapper die zijn eigen post-Europese metropool zo driftig en virtuoos verwenst. 

Wie het graag nog iets harder heeft, raden we graag – we kid you not – de ambient- annex gabberhouse-bewerking van de Blade-soundtrack aan door het New Yorkse buitenbeentje Kilbourne. In haar muziek tackelt ze misogynie en transfobie met een sausje van industriële clubklanken, die ongetwijfeld tot hun recht zullen komen bij de beelden van bloederige vampierenorgieën en Buffy-achtige moordeskadrons. 

GHOST: Haunted House

Leden van The Subs, Steak Number Eight, Das Pop, The Van Jets en een hele rist andere freaky people brengen hun eigen versie van de stuipen op uw lijf tijdens Haunted House. De Vooruit toveren ze om tot een ijzingwekkend spookkasteel, waar klassieke horrorfilms zoals House on Haunted Hill en The Haunting de achtergrond bepalen voor het ontmoeten van muzikaal futuristische performances en sensuele post-apocalyptische fantasieën in een duister gesamtkunstwerk.

Het project is een boorling van Raveyards, het Gentse audiovisuele elektronicacollectief rond François de Meyer en Stefan Bracke. Zij kozen als eregast de zelfverklaarde queer terrorist Christeene Vale, het alter ego van Texaan Paul Soileau. Absurde elektronica à la Peaches en een hersenpanverpulverende performance waar u zich maar beter schrap voor zet: uw avond zal niet volledig zijn voor deze sinistere koningin van de nacht heeft gezongen. 

Aisha Devi en Abyss X

De Tibetaans-Zwitserse Aïsha Devi speelt geen muziek voor de lol: haar sets zijn volledig gericht op lichamelijke en geestelijke heling op de dansvloer. Elektronische beats vermengt ze graag met trance en r&b tot de meest zinnelijke clubmix mogelijk, waarbij het publiek al eens spontaan de ogen sluit. Aïsha Devi werkt vaker samen met visuele artiesten om haar sets te begeleiden, dus open uw ogen toch minstens even voor u voorgoed uw eigen innerlijke wereld induikt voor de Franse Emile Barret, die voor een cinematografisch kader zal zorgen bij haar muziek. 

Voor meer vrouwelijke oerkracht kunt u daarna terecht bij Abyss X, die jazz, folk, noise en techno tot letterlijk adembenemende hoogtes stuurt. Het liefst laat ze haar dans- en theaterachtergrond spreken tijdens haar performances – verwacht dus geen strak in het zwart gehulde producer die hoogstens wat van links naar rechts wiegt, maar een gedaante die niet verdwijnt voor ze eeuwig op uw netvlies staat gebrand. 

Videodroom, van 10 tot 19/10 in Vooruit. filmfestival.be/videodroom