Direct naar artikelinhoud
Fraude in het voetbal

Fraude in het voetbal: 22 mensen voorgeleid, aanwijzingen van matchfixing om KV Mechelen te redden

Federaal magistrate Wenke Roggen tijdens de persconferentie van het federaal parket.Beeld BELGA

22 mensen die gisteren werden opgepakt in het kader van het onderzoek naar fraude en matchfixing in het Belgisch voetbal, worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Dat heeft het federaal parket bekendgemaakt. Club Brugge-trainer Ivan Leko is intussen vrijgelaten. Voorlopig wordt één persoon, financieel directeur van KV Mechelen Thierry Steemans, aangehouden.

Het federaal parket heeft donderdagnamiddag tijdens een persconferentie meer informatie gegeven over het onderzoek. In ons land zijn gisteren 28 mensen opgepakt voor verhoor. Het gaat onder andere om vier spelersmakelaars, zes bestuursleden van voetbalclubs, een voetbaltrainer en twee journalisten. Vanochtend werd nog één persoon extra voor verhoor meegenomen.

22 van hen worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter, zo maakte het parket bekend. Intussen zijn al verschillende mensen voorgeleid, onder wie Club Brugge-trainer Ivan Leko. Walter Vansteenbrugge, de advocaat van de Kroaat, zegt dat zijn cliënt opgelucht, maar geëmotioneerd is. Leko is vrij zonder voorwaarden, maar is wel nog in verdenking gesteld voor witwassen. Volgens zijn advocaat beraadt de trainer zich over verdere stappen na de imagoschade die hem berokkend is.

Ivan Leko.Beeld Photo News

In het buitenland werden vier mensen onderschept, zo meldde het parket nog. Van twee mensen wordt de uitlevering gevraagd. Het gaat om U.J. en M.P. Speurders namen in binnen- en buitenland 3,7 miljoen euro in beslag, alsook verpakkingen van luxehorloges voor een waarde van 8 miljoen euro.

Makelaars

Het onderzoek bestaat uit drie luiken. Het eerste spitst zich toe op makelaar Dejan Veljkovic. Hij heeft volgens het parket constructies opgezet in samenspraak met de ploegen KV Mechelen, Racing Genk, Lokeren, Club Brugge en Standard om verdoken verloningen uit te betalen aan zichzelf en de spelers voor wie hij als makelaar optreedt.

Dejan Veljkovic.Beeld Photo News

Het tweede luik draait rond spelersmakelaar Mogi Bayat, die transfers van verschillende spelers zou hebben gemanipuleerd om zijn eigen vergoedingen te maximaliseren. De belangen van de partijen voor wie hij optreedt, zouden daarbij geminimaliseerd zijn. Er zouden constructies opgezet zijn om deze manier van werken verborgen te houden voor de betrokken clubs en spelers. Hij zou onder meer een beroep gedaan hebben op de hulp van andere - medeplichtige - spelersmakelaars en andere rechtspersonen. Bayat passeerde zo ook via Laurent Denis, een gewezen advocaat die ook al opdook in de zaak van de 'gokchinees'.

Het parket stelt bovendien dat Bayat luxehorloges, die dienden als relatiegeschenk, frauduleus gededouaneerd zou hebben. 

Mogi Bayat.Beeld Photo News

Redding van KV Mechelen

Het derde luik van het onderzoek heeft betrekking op aanwijzingen van private omkoping in het kader van de redding van KV Mechelen, aldus nog het parket. Het onderzoek spitst zich toe op Antwerp-Eupen (de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie, op 3 maart 2018) en de wedstrijd KV Mechelen-Waasland Beveren (de laatste speeldag, op 11 maart 2018)."

"Spelersmakelaar D.V. (Dejan Veljkovic, red.) heeft in samenspraak met vier bestuursleden van KV Mechelen de uitslagen rechtstreeks gemanipuleerd", aldus het parket. "Er zouden afspraken geweest zijn met scheidsrechter B.V. (Bart Vertenten, red.). Die zou door twee sportjournalisten positief beoordeeld worden." 

In het kader van het derde luik is scheidsrechter Sebastien Delferière in verdenking gesteld voor private corruptie. Hij werd onder voorwaarden vrijgelaten. Ook hoofdaandeelhouder Olivier Somers van KV Mechelen, Dirk Huyck, voorzitter van voetbalclub Waasland-Beveren, en Thierry Steemans, financieel directeur van KV Mechelen, zijn in verdenking gesteld. Die laatste is ook onder aanhoudingsbevel geplaatst. 

Scheidsrechtersbaas Johan Verbist laat intussen weten dat scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière met onmiddellijke ingang geschorst zijn. "Hun integriteit is aangetast en het vertrouwen is dan ook weg", klinkt het. De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) zegt "de nodige stappen te zullen ondernemen opdat de twee scheidsrechters geen wedstrijden meer zullen leiden in de Belgische competitie".

Herbekijk hier de persconferentie van het federaal parket: