Club-trainer Ivan Leko vrijgelaten, financieel directeur KV Mechelen aangehouden

In de Operatie 'Schone Handen' zijn in binnen- en buitenland 33 verdachten opgepakt. Club Brugge-trainer Ivan Leko werd intussen weer vrijgelaten. De financieel directeur van KV Mechelen is aangehouden op verdenking van matchfixing. Mogi Bayat wordt donderdagavond voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

pvm

Bij het onderzoek van het federaal parket naar fraude en corruptie in het Belgisch voetbal zijn in ons land 29 personen opgepakt; 22 van hen worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Er vonden huiszoekingen plaats bij negen voetbalclubs, daarbij werden verschillende documenten en dossiers in beslag genomen, net als drie luxehorloges. Daarnaast viel de politie binnen bij zes bestuursleden, vier spelersmakelaars, twee scheidsrechters, een voormalig advocaat, een boekhoudkantoor, twee journalisten en enkele medeplichtigen.

In het buitenland werden vier personen opgepakt, tegen twee van hen is een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. De huiszoekingen in het buitenland vonden plaats in Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Montenegro, Servië en Macedonië.

De speurders namen in binnen- en buitenland 3,6 miljoen euro in beslag aan documenten en tegoeden op bankrekeningen en in kluizen, en voor 8 miljoen euro aan luxehorloges, juwelen en cash geld.

Verdoken commissielonen

Het gerechtelijk onderzoek is opgesplitst in drie luiken: financiële fraude door spelersmakelaar Dejan Velkjovic, manipulatie van transfers door makelaar Mogi Bayat en matchfixing 'in het kader van de redding van KV Mechelen' eind vorig seizoen.

Het eerste luik, naar financiële fraude, werd opgestart naar aanleiding van een verslag van de Cel Sportfraude van de federale politie. Daarin wordt de rol van spelersmakelaar Dejan Veljkovic onderzocht. Volgens het federaal parket heeft hij constructies opgezet met verschillende clubs, zoals Sporting Lokeren, KV Mechelen, Standard Luik, KRC Genk en Club Brugge, om zichzelf verdoken commissielonen uit te betalen. Spelers die hij vertegenwoordigde, bezorgde hij verdoken verloningen en vergoedingen.

Veljkovic schreef daarvoor facturen uit waarop slechts algemene omschrijvingen stonden, zoals 'scouting' of 'extra costs'. Geld werd witgewassen via een netwerk van bedrijfjes in Cyprus, Montenegro en Servië.

Luxehorloges

Het tweede onderzoek loopt tegen Mogi Bayat. Die spelersmakelaar zou transfers van spelers gemanipuleerd hebben om zijn eigen vergoedingen te maximaliseren. Bayat benadeelde daarbij de belangen van de partijen die hij vertegenwoordigde. Om dat te doen, zou hij via medeplichtige spelersmakelaars - een daarvan zou Karim Mejjati zijn - en bedrijven in onder meer Frankrijk, Luxemburg en Engeland constructies opgezet hebben waardoor hij de manipulaties verborgen kon houden voor de betrokken clubs en spelers.

Bayat zou voor die frauduleuze constructies ook Laurent Denis ingeschakeld hebben, een ex-advocaat van Anderlecht die eerder werd veroordeeld voor zijn aandeel in de zaak van 'de gokchinees'. Een groot deel van het geld zou via zijn derdenrekening gepasseerd zijn, waarna een deel cash werd afgehaald. Denis zou ook de spelerscontracten en andere documenten opgesteld hebben.

Het parket stelt bovendien dat Bayat luxehorloges die dienden als relatiegeschenk, frauduleus zou hebben ingevoerd, om zo de btw op die luxehorloges ten onrechte te kunnen recupereren.

Drie verdachte transfers

Mogi Bayat werd donderdagmiddag verhoord door de gerechtelijke politie in Hasselt. Zijn advocaten melden dat hij in de avond voor de onderzoeksrechter wordt geleid.

Op basis van een 'goede bron' meldt persagentschap Belga dat Bayat onder meer ondervraagd werd over drie transfers van de afgelopen jaren. Het zou onder meer gaan om de transfer van een speler naar Spartak Moskou. Ook over de transfer van de Nigeriaanse spits Henry Onyekuru van Eupen naar het Engelse Everton, waarna de speler meteen werd uitgeleend aan RSC Anderlecht, zijn vragen gesteld. Volgens Bayat zou er bij die transfers niets onoorbaars gebeurd zijn.

Matchfixing

Het derde deel van het onderzoek gaat over ‘private omkoping in het kader van de redding van KV Mechelen’. Daarbij komen, zoals De Standaard meldde, twee wedstrijden in het vizier: Antwerp - Eupen en KV Mechelen - Waasland-Beveren. Antwerp kreeg een onverdiende penalty van scheidsrechter Bart Vertenten, waardoor Eupen dieper in de problemen kwam. Dat was in het voordeel van KV Mechelen. Waasland-Beveren zou dan weer niet op zijn sterkst gespeeld hebben.

Er zijn verder aanwijzingen dat spelersmakelaar Dejan Veljkovic samen met vier bestuursleden van KV Mechelen rechtstreeks of via bevriende contacten de uitslag probeerde te beïnvloeden. Financieel directeur van KV Mechelen, Thierry Steemans, is onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Ook Waasland-Beveren-voorzitter Dirk Huyck en O.S. zijn in verdenking gesteld, maar vrij onder voorwaarden.

Ook scheidsrechter Sébastien Delferière is in verdenking gesteld voor private corruptie wegens 'ongeoorloofde contacten' met Veljkovic. Hij werd onder voorwaarden vrijgelaten. Er zouden afspraken zijn gemaakt met twee sportjournalisten die in hun artikels een goede beoordeling moesten geven aan scheidsrechter Bart Vertenten.

Nog spelersmakelaar opgepakt

Donderdagmiddag raakte nog bekend dat behalve de spilfiguren Mogi Bayat en Dejan Veljkovic een derde spelersmakelaar is opgepakt in de Operatie 'Schone Handen'. Het gaat om Walter Mortelmans (59), zaakwaarnemer van spelers als Laurent Depoître (Huddersfield Town), Björn Vleminckx (Antwerp) en verschillende spelers bij Waasland-Beveren en KV Mechelen.