Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Hoe zorg je ervoor dat de verkiezingen niet gehackt kunnen worden?

Hoe zorg je ervoor dat de verkiezingen niet gehackt kunnen worden?
Beeld BELGA

In Vlaanderen stemmen 163 gemeenten zondag elektronisch. Voor een grote hack van onze gemeenteraadsverkiezingen moeten we niet meteen vrezen. Maar hoe zorg je ervoor dat de software voor de verkiezingen echt veilig is? 

Kleine ophef op Twitter woensdag, toen bleek dat iemand erin geslaagd was om een wachtwoord voor een stuk verkiezingssoftware te bemachtigen. "Much ado about nothing", reageren experts, want met dat ene wachtwoord kan je uiteindelijk nog nauwelijks iets aanvangen, maar dit incidentje drukt wel de vinger op wat er volgens hen nog niet duidelijk is: wie staat er namelijk in voor de cyberveiligheid van de verkiezingen? 

Dat vindt bijvoorbeeld beveiligingsexpert Bart Preneel (KU Leuven), die zich afvraagt welke bedrijven of welke experts daarbij betrokken zijn. Maar ook de jonge ethische hacker Inti De Ceukelaire pleit voor meer duidelijkheid. "Ik zou me alleszins een pak geruster voelen als ik zou weten wie mijn stem gecontroleerd heeft", zegt hij. 

De Ceukelaire doet daarom een oproep om de code van de software die voor de verkiezingen gebruikt wordt 'open source' te maken – toegankelijk voor iedereen.  Op die manier kunnen ethische hackers met de software aan de slag gaan, zien of er eventueel iets aan schort en dat dan zelf aan de overheid melden. Zelf wil de hacker zondag ook nog een klein experimentje doen. "Ik ga alvast proberen om zo lang mogelijk in het stemhokje te blijven," lacht De Ceukelaire, "om te zien wat ik met die stemcomputer kan doen."

Bij het Agentschap Binnenlands Bestuur, dat mee de verkiezingen organiseert, klinkt het alvast dat er met de beveiliging zeker geen problemen zijn. Voor de software werkt de overheid samen met het bedrijf Civadis. "De broncode voor de software zal trouwens in de week na de verkiezing op onze website gepubliceerd worden, zoals de wet het voorschrijft", reageert administrateur-generaal Jeroen Windey. "Dan kan iedereen ze controleren."