Direct naar artikelinhoud
Brussel

Brussel kiest: alles of niets voor PS-burgemeester Close

Burgemeester Close brengt zijn stem uit in Brussel.Beeld Tim Dirven

Van de 19 gemeentes in Brussel belooft vooral de verkiezing in Brussel-Stad spannend te zijn. Het Samusocial-schandaal bracht Philippe Close (PS) in de burgemeestersstoel, maar kan hij die ook houden? "Het is alles of niets voor mij", zei Close aan het stembureau. Maar er zijn verschillende kapers op de kust.

Op het eerste gezicht gaf Close een ontspannen indruk. Samen met zijn echtgenote en twee zonen kwam hij zijn stem uitbrengen in het Leon Lepage-Atheneum. Maar de korte interviews die hij gaf, gaven zenuwachtigheid bloot. "Het is alles of niets voor mij, dat lijkt me logisch", zegt Close. "Ik ben lijsttrekker, dus het is burgemeester of niets."

Dan zal hij het een stuk beter moeten doen dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in 2012. Toen haalde Close van op de vijfde plaats 1.998 voorkeursstemmen en deden vijf andere kandidaten op de PS-lijst het beter dan hij. 

Close is pas iets meer dan een jaar geleden burgemeester geworden nadat Yvan Mayeur (PS) moest aftreden door het schandaal rond daklozenorganisatie Samusocial. 

Sinds het schandaal komt PS niet meer samen met sp.a op in Brussel. Sp.a-er Ans Persoons trok zich toen terug uit het schepencollege en heeft een eigen lijst gevormd: Change Brussels. Het valt nog te zien hoe zeer de schandalen een invloed hebben op het stemgedrag van de Brusselaar. De laatste maanden draaide het debat vooral rond schone lucht en (verkeers-)veiligheid.

'We zijn hoopvol voor een coalitie voor schone lucht'
Bart Dhondt (Ecolo-Groen)

Ecolo-Groen

Op dit moment heeft PS in Brussel een coalitie met MR. Beide partijen hebben aangegeven dat er geen voorakkoord is om met elkaar verder te gaan en afhankelijk van de score zou MR-lijsttrekker Alain Courtois burgemeester kunnen worden en Close van de troon stoten.

De laatste peiling in Brussel stad dateert van april en toen lag Ecolo-Groen verrassend op kop. De protesten aan schoolpoorten voor schone lucht hebben de groenen zelfzekerheid gegeven.

“We zijn hoopvol voor een coalitie voor schone lucht”, zei Bart Dhondt, nummer 3 op de Ecolo-Groen-lijst en eerste Vlaming op die lijst. Ook hij kwam met vrouw en kind de stem uitbrengen, de fietshelm in de hand.

Een coalitie met de PS sluit Dhondt niet op voorhand uit. “We gaan niets uitsluiten. We willen vooral een coalitie op de been brengen waarmee we ons programma kunnen uitvoeren. De partijen die zich daarin kunnen vinden, daar willen we mee samenwerken.”

N-VA zou wel eens de verrassing kunnen worden in Brussel. De laatste maanden voerde de partij er campagne met kopstukken als staatssecretaris Theo Francken, die opkomt in Lubbeek. De partij hoopt dit keer ook Franstalige kiezers te verleiden en communiceerde regelmatig in het Frans.

Maar ook DéFI mag niet worden vergeten. Goed bestuur is een kernthema voor de partij van stemmenkanon Olivier Maingain. De DéFI-lijst wordt in Brussel Stad getrokken door zijn zoon Fabian Maingain.