Vlaams Belang kaapte bijna "onbestuurbaar" Turnhout weg en laatste SP.A-burgemeester sneuvelt in Herentals: opvallend in Antwerpen

Vlaams Belang is uiteindelijk tweede geworden in het verscheurde Turnhout, waar N-VA ondanks fors verlies nipt eerste blijft. In Schoten haalt de N-VA bijna de helft van de stemmen, en Vlaams Belang gaat er met voorzitter Van Grieken flink vooruit. In Brasschaat, dat in het nieuws kwam met zijn dronken schepenen, blijft N-VA de grootste. En de laatste socialistische burgemeester in de provincie, in Herentals, is er verslagen door N-VA. De eerste uitslag kwam uit Heist-op-den-Berg.

N-VA haalt het opnieuw in Turnhout, na pittige race met Vlaams Belang

In Turnhout heeft Vlaams Belang een opvallende winst geboekt. Meer nog, met ruim 7 procent erbij werd het bijna de grootste, maar N-VA klokte ondanks fors verlies uiteindelijk toch af met 0,7 procent meer: 18,2 tegenover 17,5 procent.  

Zes jaar geleden won N-VA ook al in Turnhout, maar door intern gekibbel in de coalitie met CD&V en SP.A werd de stad in september 2013 onbestuurbaar verklaard en uiteindelijk ging N-VA postvatten op de oppositiebanken. Dat interne gekibbel heeft de kiezer toch wel wat afgestraft, met als grote winnaar dus Vlaams Belang. N-VA moet ruim 7 procent prijsgeven. TIM (Turnhout Iedereen Mee), dat na de patstelling met een nieuwe coalitie de burgemeester leverde met Eric Vos, kan zich niet doorzetten en strandt op plaats vier, net achter SP.A. De uitslag is daardoor helemaal versnipperd.  (lees door onder het uitslagenbord van Turnhout)

Tom Van Grieken wordt tweede achter de N-VA in Schoten, klap voor CD&V

De N-VA haalt bijna 44 procent van de stemmen in Schoten. De partij van burgemeester Maarten De Veuster doet er dus nog een schepje bovenop tegenover 6 jaar geleden. 

Tweede partij wordt het Vlaams Belang van voorzitter Tom Van Grieken, die fors vooruitgaat met zowat 8 procent, en afklokt op ruim 20 procent. Van Grieken was naar Schoten verhuisd om er lijsttrekker te worden en doet het dus goed. CD&V krijgt zware klappen - 13 procent verlies - en ziet zijn aantal stemmen ruim gehalveerd, waardoor het gepasseerd wordt door Vlaams Belang en Groen. Vlaams Belang is er nu dubbel zo groot als CD&V, maar slechts de helft zo groot als N-VA. Overigens haalt Van Grieken bijna 3.000 voorkeurstemmen, maar De Veuster doet beter met ruim 5.500.

Wij zijn de grote winnaars, het Vlaams Belang is back

Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang

Tom Van Grieken speechte in Antwerpen. "Mocht u of mochten de media eraan twijfelen, dé grote winnaars van deze verkiezingen zijn wij. Het Vlaams Belang is back," concludeerde hij, waarna hij een hele lijst opsomde met goede resultaten van zijn partij. In Wijnegem bijvoorbeeld klimt Vlaams Belang met 5 procent naar bijna 16 procent, in Stabroek klimt ze met bijna 6 procent om de kaap van 20 procent te ronden. (lees door onder het uitslagenbord voor Schoten)

Videospeler inladen...

N-VA haalt opnieuw monsterscore in Brasschaat met Jambon

Ook in het Brasschaat van minister Jan Jambon (die er de jongste jaren titelvoerend burgemeester was door zijn nationale verplichtingen) doet N-VA het heel goed, met ruim 44 procent.

Ook hier gaat CD&V fors achteruit - met 8 procent - maar het blijft wel de tweede partij. Brasschaat kwam de voorbije jaren onder meer in het nationale nieuws toen maar liefst vijf schepenen (van N-VA en CD&V) betrapt werden op dronken rijden. 

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon is alvast opgetogen met het resultaat. "Het doet deugd om te zien dat ons beleid zo breed en zo duidelijk gedragen wordt", twittert hij. Jambon haalt 5.820 voorkeurstemmen. 

Laatste socialistische burgemeester delft onderspit in Herentals

Herentals was vanmorgen de enige overgebleven Antwerpse gemeente met een socialistische burgemeester. En het ziet ernaar uit dat Jan Bertels zijn sjerp kwijt is, want N-VA heeft er gewonnen met 3 procent voorsprong op SP.A.

SP.A, CD&V en N-VA haalden in 2012 elk 8 zetels, maar N-VA moest toekijken hoe de socialisten en christen-democraten met elkaar in zee gingen. Maar waar SP.A toen nog nipt de grootste was, is N-VA nu wél aan zet. Een troost voor Bertels is misschien dat hij 2.613 voorkeurstemmen haalt, en daarmee zijn concurrenten ruim verslaat. (lees door onder de grafiek van Herentals)

Open VLD blijft heer en meester in Kapellen

De Open VLD van boegbeeld Dirk Van Mechelen blijft heer en meester in Kapellen. Er is min of meer een status-quo: de liberalen hebben ruim 42 procent en N-VA ruim 26 procent. 

Leefbaar Merksplas haalt... ruim 70 procent

Een opvallende monsterscore is er in Merksplas, waar de lijst van burgemeester Frank Wilrycx "Leefbaar Merksplas" er nog een schep bovenop doet, en met ruim 13 procent winst tot boven de 70 procent piekt. "Blijkbaar is men tevreden in Merksplas", zegt Wilrycx.

Heist-op-den-Berg was de eerste

Eerder had Heist-op-den-Berg de eer weggekaapt als eerste Antwerpse gemeente met uitslagen. In Heist-op-den-Berg haalde CD&V het zes jaar geleden nipt in een nek-aan-nek-race met voormalig kartelpartner N-VA. CD&V leverde dan ook de burgemeester met Luc Vleugels. 

Ook dit keer is het heel spannend geworden, en ook dit keer is het titanenduel uitgedraaid op nipte winst voor CD&V. Beide spelers gaan wel achteruit. De grootste winst is er voor Groen en Vlaams Belang met elk bijna 4 procent erbij.  

Meest gelezen