N-VA blijft onbetwiste leider in Antwerpen, Zweedse coalitie hangt aan zijden draadje

Bart De Wever © Belga
Kamiel Vermeylen

In Antwerpen is N-VA van burgemeester Bart De Wever de gedoodverfde winnaar. De Zweedse coalitie haalt een nipte meerderheid, maar hangt aan een zijden draadje.

In Antwerpen kan de huidige centrumrechtse meerderheid haar werk ook de volgende bestuursperiode verderzetten, al wordt samenwerking tussen de drie partijen erg broos. N-VA, Open VLD en CD&V behalen de vereiste 28 zetels voor een nieuwe coalitie.

Een centrumlinkse coalitie tussen Groen, SP.A en CD&V is niet mogelijk, samen behalen de partijen slechts 20 zetels. Zelfs met PVDA, die vier zetels haalt, is een linkse coalitie niet mogelijk. De oppositie is er niet in geslaagd om de hegemonie van de N-VA in Antwerpen te doorbreken.

In Antwerpen houdt de N-VA van burgemeester Bart De Wever relatief goed stand in vergelijking met 2012. De partij verliest een kleine drie procentpunten ten opzichte van 2012 en weet nog steeds 35,3 procent van de Antwerpenaren te overtuigen.

‘We hebben het gehaald. We zijn met enorme afstand de grootste partij van deze stad. We hebben onze ongelooflijke score uit 2012 kunnen herhalen. Niemand had dat voor mogelijk gehouden. Er is geen enkele coalitie mogelijk zonder de N-VA, ik ga ervan uit dat ik burgemeester blijf in Antwerpen. Ik roep alle partijen op om het initiatief aan ons te laten’, aldus De Wever tijdens zijn toespraak in Antwerpen.

De rechterflank van N-VA heeft in Antwerpen uitstekend stand gehouden. Het Vlaams Belang van lijsttrekker Filip Dewinter behaalt een 10,5 procent en doet daarmee amper beter dan in 2012, in tegenstelling tot de rest van zijn partij in Vlaanderen.

Dewinter heeft zijn aanbod aan De Wever om in coalitie te gaan opnieuw herhaald, op voorwaarde dat er een immigratiestop komt in de Scheldestad. De Wever heeft al meermaals aangegeven dat hij niet wil samenwerken met het Vlaams Belang. Dewinter kondigde overigens ook aan dat Sam Van Rooy het fractievoorzittersschap in de Antwerpse gemeenteraad zal overnemen.

Groen wordt de tweede grootste partij met 18,1 procent van de stemmen, waarmee de partij van lijsttrekker Wouter Van Besien tien procentpunten beter doet dan in 2012. De partij behaalt daarmee 11 zetels, bijna driemaal zo veel als bij de vorige verkiezingen. Ook in Antwerpen neemt Groen definitief het linkse marktleiderschap van SP.A over, al zal het ietwat groen lachen omdat het de centrumrechtse meerderheid niet heeft kunnen breken.

SP.A van lijsttrekker Jinnih Beels wordt de derde grootste partij met 11,5 procent. ‘Een teleurstellend resultaat’, zo zeggen Beels en voormalig kopman Tom Meeuws. Al klinkt er bij de socialisten wel hoop in de toekomst met Beels aan het roer.

CD&V van lijstrekker en vicepremier Kris Peeters klokt af op 6,8 procent en behaalt net als in 2012 drie zetels. Peeters is dus niet incontournable in de Scheldestad en kan zijn ambities op het burgemeesterschap terug opbergen. ‘Met dit resultaat moeten we bescheiden zijn’, zei Peeters aan de openbare omroep. Verwacht wordt dat de vicepremier zich opnieuw volop op het federale niveau zal storten. SP.A en CD&V kwamen in 2012 samen op in de Stadslijst en behaalden toen 28,6 procent van de stemmen. In totaal verliezen beide partijen 10,4 procentpunt ten opzichte van zes jaar geleden.

De PVDA van Peter Mertens behaalt 8,8 procent van de stemmen, waarmee het een lichte stijging optekent van een klein procentpunt. De Open VLD van lijsttrekker en staatsecretaris Philippe De Backer heeft zich niet in de verkiezingsstrijd kunnen knokken. De Backer doet amper 0,1 procentpunt beter dan zijn voorganger Annemie Turtelboom en haalt 5,6 procent. ‘Ik had graag meer geoogst’, geeft De Backer te kennen.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt de Zweedse coalitie ook in Antwerpen verdergezet, al wordt de meerderheid wel erg krap. Momenteel hebben de meerderheidspartijen 30 van de 55 zetels, in de volgende legislatuur zullen dat er slechts 28 zijn. Een partij of zelfs een individueel gemeenteraadslid kan bij de volgende bestuursperiode de stekker uit de Antwerpse gemeenteraad trekken.

Verwacht wordt dat CD&V en Open VLD hun vel duur zullen verkopen aan N-VA. Zonder een van beiden moet de N-VA in Antwerpen op zoek naar andere, minder voor de hand liggende bondgenoten. Beide partijen zullen als junior partner een aardig deel van de koek willen om De Wever opnieuw als burgemeester in het zadel te hijsen. De Wever heeft al aangegeven dat hij ook andere opties wil bekijken, om de CD&V en Open VLD op zijn beurt terug onder druk te zetten.

Districten

Ook in de districten blijft N-VA de onbetwiste leider. Enkel in Berchem (SP.A) en Borgerhout (Groen – SP.A) behaalt centrumlinks een meerderheid op haar centrumrechtse concurrent, al moet de N-VA in de meeste districten wel een aantal procentpunten prijsgeven. Vlaams Belang schopt het in drie districten tot de tweede grootse partij. Groen wordt in drie districten de tweede grootste, en ontpopt zich ook daar tot de toekomstige concurrent van N-VA.

Partner Content