Alain Courtois stapt uit lokale politiek

Alain Courtois (MR). © Isosport

>

De Brusselse MR-lijsttrekker Alain Courtois kondigt aan dat hij niet zal zetelen als gemeenteraadslid. De voormalige voetbalbons verliest in de hoofdstad en de liberalen werden afgelopen nacht verbannen naar de oppositiebanken. Enkele niet nader genoemde partijgenoten moeten het ontgelden ...

Marjan Justaert

Zondag was hij niet te bereiken, vandaag gaf Alain Courtois (MR-Open VLD) dan toch tekst en uitleg bij de verkiezingsnederlaag. De liberale lijst van schepenen Courtois en Els Ampe verliest 4 procent en is pas de derde partij. Intussen staat al een nieuwe coalitie van de PS, Ecolo-Groen en Change.Brussels in de steigers.

Courtois was naar eigen zeggen ‘te teleurgesteld’ om meteen te reageren. Hij geeft wel zijn nederlaag toe en wijt die in hoofdzaak aan de ‘sociale verschuiving’ die Brussel heeft doorgemaakt in de afgelopen zes jaar. ‘De stembusslag is een foto van de demografie. Er is ontegensprekelijk een sociale verschuiving en de wijken hebben een metamorfose ondergaan. Op zo'n manier dat het neoliberale beeld van de MR en het CDH niet meer past in Brussel’, zegt Courtois.

Sneer naar partijgenoten

Courtois blikte toch nog een keer met enige twijfel terug op het kantelpunt van de afgelopen legislatuur: het ontslag van Yvan Mayeur na het Samusocial-schandaal in juni 2017. ‘Mijn enige fout in die afgelopen zes jaar is misschien dat ik toen op tafel had moeten slaan en zorgen dat de MR de macht in handen nam. Maar ik heb respect voor een akkoord en een handtekening’, verklaarde Courtois, net als op de slotmeeting afgelopen donderdag.

Maar ook de campagne is niet gelopen zoals hij had gehoopt, zo blijkt. Courtois voelde zich naar eigen zeggen niet gesteund. ‘Ik heb sommigen expliciet om steun gevraagd, maar ze lieten het afweten’, zei hij zonder namen te noemen. ‘Ik wil iedereen bedanken die keihard heeft gewerkt op het terrein, maar niet diegenen die ons midden in de rit in de steek hebben gelaten.’

De liberaal gaf nog aan dat hij ‘vreest’ voor de toekomst van Brussel, meer bepaald op het vlak van ‘netheid, veiligheid en laxisme’, maar wil er niet aan werken vanuit de gemeenteraad. Hij geeft zijn zitje in de gemeenteraad door en zal zich tot mei 2019 nuttig maken in het Brussels Parlement.