Direct naar artikelinhoud
Australië

Ook Australië overweegt ambassade te verhuizen naar Jeruzalem

Australisch premier Scott Morrison.Beeld EPA

Australië is bereid de verhuis van zijn ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te overwegen. Dat heeft premier Scott Morrison vandaag gezegd na een ontmoeting met de voormalige Israëlische ambassadeur in Australië David Sharma. 

Het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad van Israël ligt internationaal gevoelig, aangezien ook de Palestijnen aanspraak maken op de stad. Morrison benadrukte dat er nog geen beslissing is genomen, maar zei wel dat de argumenten voor een verhuis "overtuigend" waren.

De uitspraken van de Australische premier ontlokten meteen heftige reacties langs Palestijnse zijde. Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt Morrison ervan electorale winst te willen boeken bij de stembusslag van zaterdag door de Australische joden te paaien. Het ministerie roept Morrison op om zijn verklaringen in te trekken.

Volgens Australische media leidden de uitspraken van Morrison ertoe dat Indonesië de ondertekening van een handelsakkoord met het land wil opschorten. De Indonesische buitenlandminister Retno Marsudi heeft gezegd dat ze haar ongenoegen met een mogelijke verhuis van de Australische ambassade heeft overgemaakt aan de Australische regering.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump

Het statuut van Jeruzalem is omstreden. Zowel de Israëli's als de Palestijnen maken aanspraak op de historische stad.  Eind vorig jaar kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat de Verenigde Staten Jeruzalem zouden erkennen als hoofdstad en er hun ambassade zouden vestigen. De beslissing kreeg heel wat internationale kritiek. 

Sindsdien volgden slechts twee andere landen het Amerikaanse voorbeeld: Guatemala en Paraguay. De nieuwe president van dat laatste land maakte die beslissing wel al weer na vier maanden ongedaan.