Direct naar artikelinhoud
REVIEW

Dita Von Teese in Stadsschouwburg: ondeugend, maar nooit vulgair

Dita Von Teese.Beeld Stephanie Saujon - RR

Dita Von Teese – het Amerikaanse icoon van de burleske dans – is op tour door Europa, en toont Antwerpen twee avonden op rij haar grootste troeven. The Art of the Teese is in deze tijden van internetporno een show die je gevoelens streelt, in plaats van ze dood te slaan. Het twee uur durende spektakel oogde soms braaf, maar eindigde in een mooie apotheose.

Misschien is climax beter op zijn plaats, gezien de context. Dita Von Teese (46) verleidt de wereld intussen al een kwarteeuw met haar burleske act. De ex van shockrocker Marilyn Manson eindigde boven op een mechanische stier in de Stadsschouwburg. Ze had enkel nog wat glitters aan, terwijl er blinkende confetti naar beneden dwarrelde. Het was een plaatje dat zo uit een film kon komen.

The Art Of the Teese is een show die pendelt tussen de roaring twenties en de jaren 50. Met Dita Von Teese als hedendaagse Betty Page. De diva van de avond werd geassisteerd door twee sexy mannen (haar Von-tourage) en bijgestaan door andere stripteaseuses, die refereerden aan Josephine Baker en Jane Mansfield. Ook aan de liefhebbers van mannelijk schoon was gedacht, met een gay Zorro die zichzelf Jet Adore noemde.

Ook het publiek had zich overigens fraai uitgedost, met vrouwelijk schoon in strakke korsetten én mannen in maatpak

Ook het publiek had zich overigens fraai uitgedost, met vrouwelijk schoon in strakke korsetten én mannen in maatpak. Het werd een avond die meer om erotiek dan seks draaide. De amusante Johnny McGovern was MC van de avond. Hij omschreef de show als een Lezzapalooza, dan wel een tittie-verse. “Hier mag je ongegeneerd staren, heren én dames”, knikte de flamboyante aangever.

De bekende Martini Glass-actBeeld RR

Pussy splash

De Stadsschouwburg was opgesmukt tot ouderwetse theaterzaal, en miss Von Teese begon meteen met haar bekende Martini Glass-act. Waarbij ze na een verleidelijke striptease eindigde in een levensgroot glas vol schuim. Alle maten en gewichten volgden de frontvrouw. De fijne Texaanse Ginger Valentine stuntte met acrobatie-werk in een stalen hart, de Australische Zilia Rose deed de bananen-act van Josephine Baker herleven, en de voluptueuze Gia Genovese nam verleidelijk een bad op het podium. Met een pussy splash als uitsmijter. Wat dat precies is, laten we aan uw fantasie over...

Maar alles draaide vooral rond Von Teese, die op haar 46ste nog steeds over een wespentaille beschikt. Ze opende én sloot zowel het eerste als tweede deel. Haar outfits werden rijkelijk versierd met Swarovski-kristallen, en waren soms letterlijk oogverblindend. 

Dita Von Teese, sexy diva op de sofa.Beeld Stefanie Saujon - RR

Von Teese is in 1972 als Heather Sweet geboren in Michigan, en groeide op met een fascinatie voor de Gouden Eeuw van de Cinema, pin-ups en vintage-lingerie. Ze is van nature blond, en veranderde zichzelf gaandeweg in een glamourmeisje dat graag gezien wordt bij Marc Jacobs, Christian Louboutin, Louis Vuitton en Cartier. Haar Europese tour startte onlangs in Carré in Amsterdam, en eindigt eind november in Praag. Komend weekend staat ze in het mondaine Monte Carlo. Voor een gesigneerde foto betaalde je in Antwerpen 30 euro. 

Er werd voor een intieme sfeer gezorgd, om de Stadsschouwburg kleiner en gezelliger te doen lijken. Jammer dat de muziek tijdens de show zo schel door de geluidsboxen knalde. Femme fatale Dita pakte vooral in het tweede deel uit met mooie acts. Ze kwam op als prima ballerina en veranderde in een sexy Black Swan, waarbij assistenten haar fraaie vormen met pluimen veren accentueerden. Vervolgens werd Dirty Martini op het publiek losgelaten, een grote bonbon van een vrouw. Of zoals AC/DC zou zingen: ‘Whole lotta Rosie’. Op de tonen van Dick Dale’s ‘Misirlou’ toonde de voluptueuze vrouw kundig haar borstspiercontrole. De kwastjes op haar tepels draaiden als windturbines in een stormachtige zee.

De kwastjes op haar tepels draaiden als windturbines in een stormachtige zee
Dita Von Teese als cowgirl.Beeld Scott Harrison - RR

De borsten van Dita Von Teese sloten de avond af. “Misschien zouden we deze twee kanjers president van de Verenigde Staten moeten maken”, knipoogde MC Johnny McGovern. “Ze zouden het alvast beter doen dan onze huidige leider. En ze hebben meer inhoud.” La Von Teese kwam als rhinestone cowgirl het podium op. Een uiterst sexy outfit, waarmee ze de hele zaal verleidde. Toen ze tot slot op een mechanische stier kroop, hoorde je Jean-Luc Dehaene nog in de verte roepen: “Let the Beast go!”

Dita Von Teese treedt ook vanavond op met The Art of the Teese in de Antwerpse Stadsschouwburg. Er zijn nog tickets.