© Joris Herregods

Acteurs ‘40-45’ brengen emotioneel bezoek aan Fort van Breendonk: “Nu kunnen we ons nog beter inleven ”

Een vijftigtal acteurs van de musical 40-45 bezocht tussen twee voorstellingen door het Fort van Breendonk. Rode draad in de gesprekken: “Dit hadden we vooraf moeten doen. We gaan de voorstelling van vanavond nóg intenser spelen en beleven”.

Jan Boey

Na de voorstelling van donderdagnamiddag zakte een vijftigtal acteurs van de musical 40-45 af naar het Fort van Breendonk. Aan de ingang gaat het er nog losjes aan toe. Het gezelschap maakt grapjes, het gelach is niet van de lucht. Maar naarmate gids Bieke Schutijzer de acteurs en figuranten in de catacomben van het fort steeds meer confronteert met de onmenselijke gruwel die hier onder Duits bewind plaatsvond, wordt het almaar stiller.

“Ik word er heel emotioneel van”, zegt Pauline Joris (22) uit Mortsel. Ze zit in haar vierde jaar Musicaltheater in de academie van Tilburg en haar deelname aan de musical is meteen ook een stage voor school. Ze bezocht het Fort al eerder met de middelbare school. “Maar met de voorstelling in gedachten, komt dit bezoek keihard aan. Elke voorstelling is sowieso verschillend, maar vanavond zal het voor mij nog anders zijn. Deze verhalen kruipen onder je huid”, vertelt ze halverwege de rondleiding met tranen in de ogen. In de voorstelling vertolkt ze onder meer een Joodse en iemand van het verzet.

“Ik ben hier nog nooit geweest”, zegt musicalster Jan Schepens. “Dit bezoek hadden we vooraf moeten doen. Ik ga mijn rol in het verzet met nog grotere geladenheid spelen. Ik had vooraf heel wat gelezen over de gruwel, ook over de psychologische kant ervan. Maar wat ik hier nu voel en beleef … Onmenselijker kan niet, het is echt te gek voor woorden.”

© Joris Herregods

Gids Bieke Schutijzer lijkt wel te soliciteren voor een rol in 40-45, zo erg gaat ze op in de verhalen. Haar publiek hangt aan haar lippen. “Nee, ik overweeg geen carriérewending, ik ben hier vaste gids, maar het toeval wil wel dat ook mijn dochter meespeelt in 40-45”, zegt ze.

Voor figurant Jochem Turelinckx (19), die in heel wat massascènes rollen speelt als Duits soldaat, burger en verzetsman, is het duidelijk: “Ik ga nog meer in mijn rollen zitten. Mensen glijden zo makkelijk af, ook politiek. Ze moeten zich ervan bewust zijn dat het verhaal vaak verschrikkelijk afloopt. Ik hoop dat we dit nooit meer moeten meemaken”, zegt hij.

Evenementencoördinator van het Fort van Breendonk Herbart Beyers vindt het spijtig dat Studio 100 niet eerder is ingegaan op de vraag tot samenwerken. “Maar het is nooit te laat”.