© HBVL, BFS

© bfs

thumbnail: null
thumbnail: null

Lommelse ontsnappingskoning staat terecht voor grote reeks diefstallen

Alle ogen (van de politie) in Dendermonde waren vrijdag gericht op Niek Bergmans. De paardenliefhebber uit Lommel slaagde er al drie keer in om te ontsnappen uit de gevangenis, en staat nu in de rechtbank van Dendermonde terecht voor een hele reeks diefstallen.

bfs

Via een opengeklapte pingpongtafel ontsnapt uit de gevangenis van Tongeren, met de hulp van zijn ouders een lege cel achtergelaten in de gevangenis van Brugge en tussen tralies van zestien centimeter breed gekropen in een Zweedse gevangenis: Niek Bergmans (44) heeft het allemaal op zijn palmares staan en kroonde zichzelf zo tot dé Vlaamse ontsnappingskoning.

De redenen waarom het gerecht de paardenruiter uit Lommel in de bajes probeert te houden zijn nochtans aannemelijk: vijfentwintig jaar cel voor de doodslag op zijn zakenpartner, heroïnesmokkel en in januari van dit jaar nog de veroordeling tot vier jaar cel voor de aanranding en verkrachting van een 13-jarig meisje.

© bfs

Inbraken

Vrijdag verscheen Bergmans in nog een andere zaak in de correctionele rechtbank van Dendermonde. Daar moest hij zich verantwoorden voor zijn aandeel in een reeks van meer dan dertig inbraken en diefstallen van aanhangwagens, ruitermateriaal, tuinmachines en vrachtwagens. Feiten die gepleegd werden tussen 2013 en 2014 in onder meer Sint-Gillis-Waas, Dendermonde, Beveren, Melle, Merelbeke, Zutendaal en Bilzen.

“Niets mee te maken”

Bergmans wordt er van verdacht de opdracht gegeven te hebben voor de diefstallen. “Helemaal niets mee te maken”, benadrukte hij meermaals tijdens zijn proces. “Op het moment dat de diefstallen gepleegd zouden zijn zat ik thuis onder elektronisch toezicht. Uit de registraties blijkt duidelijk dat ik mijn woning toen nooit verlaten heb. Ik heb wel telefonisch contact gehad met de mensen die ervan verdacht worden de feiten gepleegd te hebben, maar ik heb hen nooit opdrachten gegeven. Ik vroeg hen gewoon of ze iemand kenden die bepaalde goederen kon leveren.”

Het openbaar ministerie geloof weinig van het verhaal van Bergmans en eiste drie jaar cel voor hem. Joe H., die aan de politie verklaarde een deel van het materiaal gestolen te hebben in opdracht van Bergmans, hangt vier jaar cel boven het hoofd. Nog drie andere beklaagden riskeren celstraffen tot achttien maanden. Vonnis op 16 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer