© Jan Van der Perre

Bijna honderd jobs verdwijnen in Deurnese Makro

Het bedrijf Makro wil al zijn werknemers van 55 jaar en ouder met ‘brugpensioen’ laten gaan. Daardoor zou het aantal naakte ontslagen beperkt of zelfs tot nul herleid kunnen worden. Bij Makro verdwijnen 505 jobs, waarvan 96 in Deurne.

christof willocx

De winkelketen Makro onderhandelt met de vakbonden over de afvloeiing van 505 personeelsleden in de komende twee jaar. Makro zegt dat het daarbij gebruik wil maken van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, kortweg SWT, beter bekend als ‘brugpensioen’. Iemand met SWT krijgt een werkloosheidsuitkering van de overheid en een toeslag van het bedrijf. De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid moet de aanvraag voor brugpensioen vanaf 55 jaar van Makro wel nog goedkeuren. Makro is niet de enige die brugpensioen op 55 jaar wil. Ook verzekeraar AXA heeft al aangekondigd dat het die weg wil bewandelen.

Voor alle duidelijkheid: wie sinds 1 januari 2015 met brugpensioen gaat, kan er in theorie niet 100% zeker zijn dat hij nooit meer moet werken. Hij moet een ‘aangepaste beschikbaarheid’ vertonen. Dat betekent dat de bruggepensioneerde niet moet solliciteren, maar wel een passende job moet aanvaarden als die wordt aangeboden en een outplacement moet volgen, waarbij hij onderzoekt wat zijn sterke punten op de arbeidsmarkt zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER