© WAS

Beerschot Wilrijk speelt tegen KV Mechelen, maar “onder voorbehoud”

Beerschot Wilrijk speelt vanmiddag “onder voorbehoud” tegen KV Mechelen de topper van het weekend in de Proximus League. “Deze topper wordt helaas overschaduwd door ‘operatie propere handen’”, meldt de Kielse club op zijn website. “Gezien de omstandigheden heeft Beerschot Wilrijk beslist onder voorbehoud te spelen.”

il, kofr

De Antwerpse derby is van groot belang voor de eersteperiodetitel, maar wordt overschaduwd door het fraudeonderzoek in het Belgisch voetbal. Olivier Somers en Thierry Steemans, respectievelijk hoofdaandeelhouder en financieel directeur van KV Mechelen, werden in dat kader aangehouden en in verdenking gesteld van lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen en omkoping. Ook sportief directeur Stefaan Vanroy werd in verdenking gesteld, maar vrijgelaten onder voorwaarden.

Omdat er “onduidelijkheid ontstaan is in het voetbal” zal Beerschot Wilrijk op het wedstrijdblad aanduiden de topper onder voorbehoud te spelen. Het bestuur verantwoordt zijn keuze in een bericht op de website van Beerschot Wilrijk.

“De media en het federaal parket berichten dat er diverse onderzoeken lopen naar omkoping en niet geoorloofde beïnvloeding van wedstrijden. Het federaal parket vermeldt hierbij dat er zelfs sprake kan zijn van een criminele organisatie. Het is dus duidelijk dat er geen zekerheid is rond de reeds gespeelde en nog te spelen wedstrijden. Ook het competitieverloop en de rangschikking komen hierdoor in het gedrang.”

Er is volgens het bestuur van Beerschot Wilrijk grote onzekerheid over het verleden, het heden en de toekomst van de competitie. “Temeer omdat ook andere clubs aangeven onder voorbehoud te zullen spelen. Uiteraard zal de club elke wedstrijd spelen als een echte en volwaardige wedstrijd, maar dus onder voorbehoud gelet op deze omstandigheden.”

Deze maatregel geldt niet alleen voor de match van vandaag tegen KV Mechelen. Vanaf nu gaat Beerschot Wilrijk op elk wedstrijdblad ‘onder voorbehoud’ toevoegen tot er een uitspraak is van de bond. Zo kunnen er achteraf resultaten worden teruggeroepen.

Supporters

De club vraagt wel aan de supporters om te blijven geloven in de eerlijkheid van de vele mensen die betrokken zijn in het voetbal. “Supporters van andere clubs kunnen immers aan de huidige situatie niets doen en zijn ook de dupe van deze feiten. Scheidsrechters die elke week hun uiterste best doen, mogen ook niet de kop van jut worden.”

“Als laatste wensen wij nog te melden dat ook op deze wedstrijd er een ‘match delegate’ is die alles noteert aangaande spreekkoren, en die zowel fotografeert wat er op het veld wordt gegooid als wat er in de tribunes wordt ontstoken aan pyrotechnisch materiaal. De boetes voor de club kunnen enorm zijn. Wees dus ludiek, origineel maar niet kwetsend.”

MEER OVER Operatie Propere Handen

MEER OVER VOETBAL