Belgische militairen keren terug uit Irak

Defensie wil de Belgische elitesoldaten terugtrekken die nog actief zijn in Irak. Het gaat om zo'n honderd militairen, waaronder elite-eenheden die zijn ingezet in de strijd tegen terreurgroep IS. De Belgen hebben er het voorbije anderhalf jaar samengewerkt met Koerdische eenheden en militairen van het Iraakse leger. Dat vernam VRT NWS uit verschillende militaire bronnen. De formele beslissing door de regering moet wel nog worden genomen begin november.

Tegen het IS-front aan

Sinds maart 2015  geven Belgische militairen opleiding en advies aan de elitetroepen van het Iraakse leger. De Belgen werkten eerst vanuit de Iraakse hoofdstad Bagdad en trokken nadien, dichter bij de frontlijn naar het Koerdische gebied. Vanaf 2017 werden kleine teams van elite-eenheden bij het front ingezet. Bedoeling was dat de Belgen niet direct aan het front meevochten, maar wel op enkele kilometers achter de vuurlinie steun leverden aan Koerdische strijders en het Iraakse leger.

De Belgische eenheden waren onder meer voorzien van kleine drones om informatie in te winnen en konden luchtsteun aanvragen."We proberen niet te dicht bij de vuurlinie te komen", vertelde een Belgische commandant me over zijn operatie bij Mosul. "Als we goed kunnen opereren op drie kilometer van de vuurlinie, dan moeten we niet dichter komen." De Belgen zijn in Irak actief geweest bij de lange moeizame strijd voor de herovering op  IS van Mosul. Evengoed hebben ze dichter bij de grens met Syrië mee helpen terrein heroveren op IS.

(lees verder onder de foto)

Terreurgroep IS militair verslagen

Ruim een jaar na de val van Raqqa, de officieuze hoofdstad van terreurgroep IS, lijkt IS militair volledig verslagen. Op enkele kleine enclaves na is IS er niet geslaagd om zich te hergroeperen en opnieuw grote stukken terrein te veroveren. Let wel, zegt een Belgische hoge militair, "dat betekent niet dat er geen strijders van IS meer actief kunnen zijn. We weten dat er zeker nog IS-strijders zijn, maar de vraag is of ze zich kunnen herpakken".

Er zijn zeker nog IS-strijders in Irak, vraag is of ze zich kunnen 'herpakken'

Op dit ogenblik lijkt het erop dat het werk voor de Belgische speciale eenheden, die gespecialiseerd zijn in operaties uitvoeren in bijzonder moeilijke en onveilige omstandigen, er dus op zit in Irak. Ook andere Europese landen, bijvoorbeeld Polen, en de VS trekken op dit ogenblik militairen terug uit Irak.

Dat betekent niet dat de rust nu helemaal terug is in Irak. Het land is nog steeds vrij onstabiel, en politiek gezien is de situatie in Irak nog steeds erg ontvlambaar. Ook de kans op een nieuwe guerilla beweging met aanslagen en geweld is niet onbestaande. Wel staat vast bijna het volledig grondgebied weer stevig in handen is van de Iraakse overheid.

Beluister hier het gesprek met Jens Franssen in De Ochtend.

Meest gelezen