© Francis Croes

Vele vraagtekens rond OCMW-project ‘Buurtgezellen’

Op de agenda van de OCMW-raad stond de goedkeuring van de opstart van het project "Buurtgezellen Kortessem". Met dit project wou het OCMW en het gemeentebestuur dat inwoners zich voortaan, op vrijwillige basis, belangloos zouden inzetten voor hun buren door buurtgerichte zorg. Niettegenstaande het feit dat het project reeds in augustus 2016 was opgestart en het OCMW en de gemeente hier voor de nodige middelen hadden voorzien, werd het op de laatste OCMW-raad niet goedgekeurd. Volgens Open VLD gebeurde dit omwille van het feit dat de verhoopte subsidie van 30.000 euro van de Koning Boudewijnstichting niet werd verkregen. Tom Thijsen spreekt van uitgesteld en zegt dat het op de volgende OCMW-raad opnieuw, ter goedkeuring wordt voorgelegd als vrijwilligersorganisatie die opereert in samenwerking met alle lokale zorgdiensten.

Francis Croes

De bedoeling van het project is er voor te zorgen dat oudere, kwetsbare mensen zo lang mogelijkkwaliteitsvol thuis zouden kunnen wonen door voor de buren o.m.: boodschappen te doen, afval buiten te zetten, allerlei lichte hulp te bieden, hulp te bieden bij het invullen van documenten, een babbeltje te slaan, … Open VLD-fractie vindt dat het project niet mocht worden opgestart alvorens hier voor de nodige financiële middelen voor handen waren en wil nu een samenwerkingsakkoord hierover met het Rode Kruis, dat reeds geruime tijd met succes een gelijkaardig project "Spring eens binnen " heeft lopen.

Het OCMW zelf had voor het project 5200 euro voorzien in haar budget 2016, en, in augustus 2016 werd reeds een vrijwilliger (Jo Houbrechts OCMW, die weldra gepensioneerd wordt n.v.d.r.) aangesteld om dit project te leiden. Het schepencollege had zich bovendien geëngageerd om deze vrijwilliger logistiek te ondersteunen (bureel op het gemeentehuis n.v.d.r.). Marie Paule Vandormael Open VLD wil dat de reeds door het OCMW en gemeente voorziene middelen voor ‘Buurtgezellen’ nu ten dienste worden gesteld van het project van Rode Kruis "Spring eens binnen’. Vandormael: “In combinatie met de reeds opgedane knowhow van de vrijwilligers van het Rode Kruis, die hiervoor reeds een opleiding volgden, kan men samen een zeer sterk netwerk uitbouwen in onze gemeente waar de senioren alleen maar beter van worden. Dit kan uiteraard altijd geofficialiseerd worden in een sluitende overeenkomst.’

OCMW-voorzitter Steffi Philtjens: “De opstart van het project Buurtgezellen is vervat in het meerjarenplan van het OCMW dat voorziet in een progressieve financiering van het project en in 2019 stijgt tot 14.000 euro per jaar. Dit project is dan ook prima haalbaar zonder subsidies van buiten uit.” Burgemeester Tom Thijsen: “Buurtgezellen is een project dat gaat werken met vrijwilligers. Hierbij worden alle partners van thuiszorg, dus ook het Rode Kruis intensief betrokken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer