Lokeren-trainer Peter Maes in verdenking gesteld, maar vrij onder voorwaarden

© BELGA

© Photo News

thumbnail: null
thumbnail: null

De Lokeren-trainer Peter Maes is in het onderzoek naar fraude in het voetbal in verdenking gesteld voor witwaspraktijken en criminele organisatie. Hij is vrijgelaten onder voorwaarden.

jvt

Peter Maes verscheen deze voormiddag voor de onderzoeksrechter nadat hij gisteren was opgepakt in ‘Operatie Schone Handen’. Hij werd verhoord in verband met het witwasluik van de zaak en niet met het luik van matchfixing. 'Hij is ondervraagd geweest over de constructies die zijn opgezet in het fiscale dossier en hij heeft meegedeeld wat hij hiervan weet', zegt zijn advocaat Dirk Vanden Boer.

Een van de voorwaarden voor zijn vrijlating is dat hij over dit dossier niet met de pers mag praten, zegt Vanden Boer. De trainer moet zich ook aanbieden als de politie dat vraagt. Wel kan hij volgens Vanden Boer nog zijn werk doen en trainer blijven.

Lokeren-voorzitter Roger Lambrecht verklaarde dat hij gisteren ook als getuige is gehoord bij de politie. Vanochtend was de sterke man van Lokeren wel gewoon weer op de club. 'Peter moest om negen uur bij de politie zijn, ik om elf uur', aldus Lambrecht. “Dat was toch wel een verrassing. Ik heb vragen over Veljkovic moeten beantwoorden, maar ben niet aangehouden.'

Door de vrijlating onder voorwaarden kan Maes opnieuw de trainingen leiden bij Lokeren. Volgens zijn advocaat gaat Maes eerst thuis bekomen en daarna zijn werk hervatten.

Link met Veljkovic

De coach van Lokeren heeft banden met Dejan Veljkovic, een van de spilfiguren in het recente voetbalschandaal. De Servische spelersmakelaar, die verdacht wordt van matchfixing en witwaspraktijken in het Belgische voetbal, is ook de makelaar van Maes. Het gerecht zou vragen hebben bij een contract van Maes, zoals dat eerder al bij Ivan Leko, de coach van Club Brugge, het geval was.

Onlangs dook een foto op van Veljkovic met Peter Maes bij een Volkswagengarage in Aalst. Dezelfde garage waar Veljkovic met Sébastien Delferière, een van de twee scheidsrechters die genoemd worden in het schandaal, was langsgeweest om een extra korting te bedingen.