Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Ongezien: Italië moet begroting overdoen

De Italiaanse premier Giuseppe Conte.Beeld REUTERS

De Europese Commissie vraagt de Italiaanse regering formeel een nieuwe ontwerpbegroting voor 2019 in te leveren. Het is voor het eerst dat het dagelijks bestuur van de EU een begroting van een euroland verwerpt. Rome krijgt drie weken de tijd om de cijfers voor Brussel aanvaardbaar te maken.

De eerste conceptbegroting van de eurosceptische coalitieregering van Lega en de M5S (Vijfsterrenbeweging) wijkt te veel af van de Europese begrotingsregels en afspraken over uitgaven. Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis en commissaris voor Economie en Financiën Pierre Moscovici maakten het nieuws vandaag bekend. Het gaat om een grove afwijking, zo zeiden beide heren. “Dit is geen grensgeval”, zei Moscovici. “Het is niet zo dat de bal de lijn raakt. Neen, de bal is ver buiten.”

Die veroordeling van de Italiaanse begroting komt niet uit de lucht vallen. Vorige week nog was de Italiaanse premier Giuseppe Conte kop van Jut op de Europese top omdat de begroting van zijn land zo sterk afweek van de begrotingsregels. Rome “probeert de schuld weg te werken met nog meer schuld”, schetste Dombrovskis de kern van het probleem. “Maar op een bepaald moment weegt de schuld te zwaar en heb je helemaal geen vrijheid meer.”

Volgens Moscovici is een onhoudbare schuldgraad “de vijand van de economie en van het volk”. In een land met 6 miljoen armen en waar autobruggen instorten zijn een armoedeplan en investeringen in infrastructuur inderdaad broodnodig, maar met een ontspoorde schuldgraad schiet daar helemaal geen geld meer voor over, zegt de Fransman.

‘Dit is geen grensgeval. Het is niet zo dat de bal de lijn raakt. Neen, de bal is ver buiten’
Commissaris voor Economie en Financiën Pierre Moscovici

37.000 euro

De vorige Italiaanse regering had zich ertoe geëngageerd het begrotingstekort in 2019 te beperken tot 0,8 procent van het bbp. De nieuwe regering besliste om het tekort te laten oplopen tot 2,4 procent. Dat maakt de Italiaanse overheidsschuld nog eens 0,8 procentpunt groter, terwijl er afgesproken was dat de schuld met 0,6 punten verbeterd zou worden. Dat is “zonder voorgaande” in de geschiedenis van de Europese begrotingsregels, oordeelt de Commissie. Bovendien piekte de Italiaanse schuldgraad eind 2017 al op 131,7 procent, waarmee ze een van de hoogste ter wereld is. Omgerekend draagt elke Italiaan een schuldenlast van 37.000 euro met zich mee.

De Commissie geeft Italië nu maximaal drie weken de tijd om een begroting in te dienen die beantwoordt aan de begrotingsregels en die de engagementen respecteert die Rome vorig jaar is aangegaan. Moscovici en Dombrovskis zeggen dat ze bereid blijven tot dialoog, en ze kijken daarvoor naar de Italiaanse minister van Financiën Giovanni Tria. Premier Giuseppe Conte liet echter al verstaan dat zijn regering geen “plan B” achter de hand houdt en niets fundamenteels wil wijzigen aan haar budget. Wel zouden er enkele uitgaven niet gedaan kunnen worden. Conte blijft zijn budget verdedigen met het argument dat de Italiaanse economie moet worden gestimuleerd.