Rockster Sinéad O’Connor bekeert zich plots tot de islam en verandert haar naam

De Ierse rockster Sinéad O’Connor heeft zichzelf plots bekeerd tot de islam. Dat komt als een verrassing, want eerder ging ze door het leven als een gewijde priester in een afgescheurde groepering van de rooms-katholieke kerk. De zangeres, bekend van onder andere ‘Nothing Compares 2 U’, heeft ondertussen ook haar naam veranderd.

mrra

© Koen Bauters

Sinéad Marie Bernadette O’Connor is niet meer. Vandaag wil de zangeres immers door het leven gaan als Shuhada’ Davitt. Shuhada betekent zoveel als “martelaar” of “getuige” in het Arabisch. Dat maakt de zangeres bekend, nadat ze haar naam al veranderde naar Magda Davitt, om het katholieke geloof te kunnen volgen.

Dat kondigde de zangeres zelf aan op haar Twitterpagina. “Ik kondig met trots aan dat ik een moslim ben geworden. Dit is het vanzelfsprekende besluit na een intellectueel theologisch proces. Alle geschriften leidden me naar de islam. Hun leer maakt alle andere heilige boeken overbodig”, verklaarde ze op Twitter. Al nuanceerde ze dat laatste nadat ze een schokgolf van verontwaardiging over zich heen kreeg. “Ik had moeten zeggen dat de Koran de andere geschriften heeft bevestigd, behalve als er illegale aanpassingen in gebeurd zijn.”

Ze veranderde meteen ook haar profielfoto. Daarop staat ze zelf met hoofddoek bij een tekst waarmee ze andere vrouwen aanmoedigt om hetzelfde te doen. “Draag een hijab: gewoon doen”, klinkt het. Haar eerste poging om een islamitisch gebed te zingen volgde. “Hier is mijn poging tot het zingen van de Asan. Ik spreek het hier en daar wat verkeerd uit omdat mijn emoties het van me overnamen. Maar geen nood, ik zal het nog honderd keer zingen”, besloot ze.

Felbesproken

Het is niet de eerste keer dat O’Connor, die haar naam dus vorig jaar al wettelijk wijzigde naar Magda Davitt, zich publiekelijk uitlaat over religie. In 1992 zorgde ze voor beroering toen ze live op de Amerikaanse televisie een foto van de paus verscheurde. Zeven jaar later werd ze in Lourdes tot priester gewijd door een afsplitsing van de rooms-katholieke Kerk. De katholieke kerk, die niet toelaat dat vrouwen priesters worden, weigerde de ceremonie te erkennen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer