© BELGA

Operatie Propere Handen: KI beslist pas volgende dinsdag of verdachten aangehouden blijven

Er komt vandaag geen beslissing over de verdere aanhouding van de verdachten in ‘Operatie Propere Handen’. De kamer van inbeschuldigingstelling zal pas dinsdag hierover oordelen waardoor de verdachten automatisch in de cel blijven. De zaak van scheidsrechter Bart Vertenten is op vraag van zijn advocaat uitgesteld naar 8 november. Enkele dagen eerder, op 5 november, wordt het wrakingsverzoek van Rieder voor het Antwerpse hof van beroep behandeld.

De zitting van de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Antwerpen ging omstreeks 9u10 van start. Tot veler verrassing werd beslist om de advocaten van de verdachten tegelijk te laten binnengaan. Daarom ook dat de KI tot zo’n snel besluit kwam.

De raadkamer in Tongeren besliste vorige week om de aanhouding van negen verdachten met één maand te verlengen. Vier van die verdachten - spelersmakelaars Karim Mejjati en Dragan Siljanoksi, Maria Bogojevska (de vriendin van makelaar Dejan Veljkovic) en financieel directeur van voetbalcub KV Mechelen Thierry Steemans - mochten wat de raadkamer betrof met een elektronische enkelband hun voorhechtenis thuis uitzitten.

Het federaal parket ging echter in beroep tegen dat elektronisch toezicht, waardoor de vier toch in de gevangenis moeten blijven tot de KI zich over het beroep gebogen heeft. Dat gebeurt dus dinsdag.

Advocaat Hans Rieder, die voor scheidsrechter Bart Vertenten optreedt, vroeg de KI om uitstel. Een reden voor zijn vraag tot uitstel gaf hij niet. Vertenten werd door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld van criminele organisatie en private corruptie. Rieder heeft een verzoek neergelegd om onderzoeksrechter Joris Raskin te wraken. Hij verwijt hem belangenvermenging, omdat Raskin ook zetelde in de licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Raskin weigert een stap opzij te zetten, waardoor het nu aan het hof van beroep in Antwerpen is om te beslissen of hij in dit dossier onderzoeksrechter kan blijven of niet.

Het hof van beroep in Antwerpen gaat zich op 5 november buigen over het wrakingsverzoek van scheidsrechter Bart Vertenten. Zijn advocaat Hans Rieder verwijt onderzoeksrechter Joris Raskin belangenvermenging, omdat hij ook zetelde in de licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Raskin weigert een stap opzij te zetten, waardoor het nu aan het hof van beroep in Antwerpen is om te beslissen of hij in dit dossier onderzoeksrechter kan blijven of niet. In afwachting van een beslissing van het hof, vroeg Rieder vrijdag aan de KI om de zaak van zijn cliënt uit te stellen. De KI ging daarop in en zal de zaak van Vertenten op 8 november behandelen. Hij blijft zolang in de cel.

(belga)

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer