Korpschef trekt opnieuw aan alarmbel over transmigranten. Francken: “Ik heb geen toverstaf”

De korpschef van de politiezone Kruibeke-Temse trekt opnieuw aan de alarmbel. Hij ziet de problematiek met de transmigranten alsmaar toenemen. “Ze zijn met meer en radelozer.” Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken ziet wel verbetering, maar benadrukt dat hij het probleem “niet één, twee, drie” krijgt opgelost.

jvh, rrln

Eind augustus trok korpschef Wim Pieteraerens al eens aan de alarmbel. Hij zei toen dat zijn korps de transmigranten niet meer actief zou opsporen en oppakken, omdat het toch geen zin had. Na verhoor en het nemen van vingerafdrukken werden ze meestal weer vrijgelaten.

Sindsdien is de situatie amper verbeterd, klinkt het maandag. “Ik zou zelfs durven te zeggen dat de situatie verslechterd is”, aldus Pieteraerens. “Nu de parking van Wetteren ‘s nachts gesloten is, wijken migranten nog meer uit naar Kruibeke. De parking is er slecht beveiligd en migranten hebben er veel mogelijkheden om te ontsnappen. Dagelijks zien we groepen van dertig, soms zelfs zestig, op straat lopen. Ze zijn nog radelozer en wanhopiger geworden.”

“Waarom laten we ze niet naar Engeland gaan?”

De opening van het nationaal administratief centrum in Steenokkerzeel half september biedt volgens de korpschef geen oplossing. “Soms is daar maar plaats voor tien migranten, terwijl er dertig zijn opgepakt. De meesten worden ook weer vrijgelaten, waardoor ze hier na twee dagen opnieuw staan (...) De transmigranten willen hier niet blijven en wij willen hen ook niet. Het is misschien kort door de bocht, maar waarom laten we hen niet naar Engeland gaan?”, klinkt het nog.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken verbaast zich over het voorstel van Pieteraerens. De NV-A’er stelt dat de korpschef al maanden bezig is in de media om oplossing aan te dragen die “mooi klinken, maar niet haalbaar zijn”, aldus Franken in ‘De Ochtend’ op Radio 1. “Gelukkig zegt hij ook wel dat dit een naïeve oplossing is. Als we dat zouden doen, hebben we een diplomatieke rel met het Verenigd Koninkrijk.”

“Aanpak werkt wel”

De nieuwe aanpak om opgepakte transmigranten van de lokale politiezones naar het administratief centrum in Steenokkerzeel te brengen, werkt bovendien “wel degelijk”, zegt Franken nog. “We zien een daling van het aantal opgepakte en gesignaleerde transmigranten sinds de invoer van ons actieplan, niet alleen in West-Vlaanderen maar bijvoorbeeld ook in het Maximiliaanpark. Dus die signalen zijn op zijn minst dubbel.”

Daarnaast stelt de staatssecretaris dat er een “intensief overleg” is met de het Verenigd Koninkrijk en maatregelen genomen. Zo wordt er maandag een nieuwe ontradingscampagne gestart en heeft Francken een groot deel van de 600 plaatsen in de gesloten centra beschikbaar gemaakt voor transmigranten.

“Geen toverstaf”

Tegelijkertijd zegt de staatssecretaris dat het probleem met de transmigranten niet van de één op andere dag opgelost zal zijn. “Ik heb geen toverstaf, er is geen zaligmakende oplossing. Ik moet verdelen. Ik moet werken met de instrumenten die ik heb”, klinkt het. “Maar in 2015 hadden we ook een groot probleem en dat is toen ook goed gekomen. Dus ik vraag wat respijt.”

Francken zal maandag nog contact opnemen met de korpschef om te zien wat er gedaan kan worden aan de problemen op de parking. “Hij is de man op het veld daar, dus we gaan zien wat we kunnen doen.” Francken denkt onder meer aan een betere beveiliging van de snelwegparking, bijvoorbeeld met concertina-prikkeldraad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen