Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Kruibeke ziet problematiek transmigranten nog verergeren: “Waarom laten we hen niet naar Engeland gaan?”

De politie van Kruibeke pakt bij acties elke keer transmigranten op, maar ziet hen naar eigen zeggen telkens weer terug.Beeld Kristof Pieters

De korpschef van de politiezone Kruibeke-Temse trekt in De Standaard opnieuw aan de alarmbel. Hij ziet de problematiek met de transmigranten nog altijd toenemen. "Ze zijn met meer en radelozer", klinkt het in de krant. De komst van het administratief centrum in Steenokkerzeel noemt de korpschef "windowdressing".

en

Eind augustus trok korpschef Wim Pieteraerens al eens aan de alarmbel. Hij zei toen dat zijn korps de transmigranten niet meer actief zou opsporen en oppakken, omdat het toch geen zin had. Na verhoor en het nemen van vingerafdrukken werden ze meestal weer vrijgelaten.

Sindsdien is de situatie amper verbeterd, klinkt het vandaag. "Ik zou zelfs durven te zeggen dat de situatie verslechterd is”, aldus Pieteraerens. "Nu de parking van Wetteren 's nachts gesloten is, wijken migranten nog meer uit naar Kruibeke. De parking is er slecht beveiligd en migranten hebben er veel mogelijkheden om te ontsnappen. Dagelijks zien we groepen van dertig, soms zelfs zestig, op straat lopen. Ze zijn nog radelozer en wanhopiger geworden.”

"Waarom laten we hen niet gewoon door naar Engeland?”

De opening van het nationaal administratief centrum in Steenokkerzeel half september biedt volgens de korpschef geen oplossing. "Soms is daar maar plaats voor tien migranten, terwijl er dertig zijn opgepakt. De meesten worden ook weer vrijgelaten, waardoor ze hier na twee dagen opnieuw staan (...) De transmigranten willen hier niet blijven en wij willen hen ook niet. Het is misschien kort door de bocht, maar waarom laten we hen niet naar Engeland gaan?", klinkt het nog. 

De meesten worden ook weer vrijgelaten, waardoor ze hier na twee dagen opnieuw staan
Korpschef Wim Pieteraerens

“Ik heb geen toverstaf”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageert dat het aantal opgepakte transmigranten daalt en dat het nieuwe centrum in Steenokkerzeel “wel degelijk werkt”. Dat er meer transmigranten zijn en dat ze steeds radelozer worden “is niet mijn aanvoelen”, reageerde Francken op Radio 1. “We zien een daling van het aantal opgepakte en gesignaleerde transmigranten sinds de invoer van ons actieplan, niet alleen in West-Vlaanderen maar bijvoorbeeld ook in het Maximiliaanpark. Dus die signalen zijn op zijn minst dubbel”, klonk het.

Half september opende de regering het administratief centrum in Steenokkerzeel, dat 200 plaatsen telt. Opgepakte transmigranten worden daar naartoe gebracht, zodat de lokale politiezones de administratieve afhandeling niet langer zelf moeten doen, maar volgens Pieteraerens zit dat centrum dus vol waardoor veel migranten toch nog noodgedwongen worden vrijgelaten. Tegen volgende zomer wil Francken een extra gesloten centrum openen, met 300 plaatsen, zei hij. “Maar dat is natuurlijk niet van de ene op de andere dag open, ik heb geen toverstaf.”

De staatssecretaris neemt vandaag wel nog contact op met de korpschef. “Hij is de man op het veld daar, dus we gaan zien wat we kunnen doen.” Francken denkt onder meer aan een betere beveiliging van de snelwegparking, bijvoorbeeld met prikkeldraad. Hij werkt ook aan een nieuwe ontradingscampagne, en staat in nauw overleg met het Verenigd Koninkrijk, zei hij. Maar de optie de transmigranten gewoon door te laten naar het Verenigd Koninkrijk acht Francken niet realistisch. 

Twitter bericht wordt geladen...

“Ik heb geen toverstaf”
Beeld Kristof Pieters