N-VA vraagt lichtplan voor openbare verlichting

Oppositiepartij N-VA wil dat de gemeente een lichtplan opstelt. Uit dat plan moet onder meer blijken waar in de gemeente de openbare verlichting makkelijk kan gedoofd worden en waar niet. Ook wil de oppositiepartij de impact van de openbare verlichting op de natuur en de veiligheid in kaart brengen. En te weten komen hoeveel de openbare verlichting kost. Volgens schepen van Leefmilieu Eric Vos is er een plan om straks oude verlichting te vervangen door LED-verlichting.

wiva

“Het was pijnlijk dat voor de tweede keer op rij het licht niet uitging tijdens de Nacht van de Duisternis,” zegt N-VA-voorzitter Yannick Aerts. “Nochtans kondigde de gemeente de Nacht aan met de volgende argumenten: ‘er wordt te veel en verkeerd verlicht, vaak wordt de verlichting naar boven de lucht in gestraald. Dat leidt tot slaapgebrek en gezondheidsproblemen bij mensen. Ook het bioritme van planten en dieren lijdt daaronder.’

Aerts vindt dat de gemeente daar veel meer gebruik moet maken van de nieuwe technologie. “Met verlichting die afgestemd is op de zone en die alleen aangaat bij verkeer. Ook strooilicht-luwe armaturen en licht waarvan de sterkte afgestemd is op de natuur zijn mogelijk." Daarom vraagt N-VA een lichtplan waarin staat waar er te veel licht is en waar te weinig. "Waar men lichten makkelijk kan doven en waar niet. Zo komen we te weten wat de impact is op de natuur, de veiligheid en op onze portemonnee," zegt hij.

Volgens schepen van Leefmilieu Eric Vos wordt er langs nieuwe straten altijd LED-verlichting gezet die kan gedimd worden. “Ook wordt de de straatverlichting ’s nachts lamp om lamp gedoofd. Om dat laatste te kunnen doen, moest de gemeente extra betalen aan Infrax. Deze investering brengt vanaf volgend jaar trouwens geld op. Verder wordt ook bekeken hoe de oude verlichting kan vervangen worden LED-verlichting. Maar dat moet door het volgende bestuur beslist worden”, zegt Vos.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer