Wereld Vegan Day: 3 x onze favoriete veganistische gerechtjes
Waar veganisme tot voor enkele jaren nog een hoog geitenwollensokkenimago had, is het anno 2018 helemaal ingeburgerd om geen dierlijke producten meer te eten. Speciaal voor World Vegan Day tonen wij jullie alvast onze favoriete receptjes.
Spaghetti-kaaskroketjes
Dit heb je nodig voor 8 kroketjes:
- 125 g volkorenspaghetti
- 50 g sojaboter
- 50 g bloem
- 3 dl havermelk
- 3 eetlepels edelgistvlokken
- 1 eetlepel bleke miso
- 2 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels gehakte verse tuinkruiden (peterselie, dille, dragon)
- peper en zout
- olie om te frituren
Om te paneren
- 4 eetlepels bloem
- 1 dl water
- 100 g paneermeel
Zo ga je aan de slag:
• Breng gezouten water aan de kook, voeg de spaghetti toe en kook hem gaar.
• Giet de spaghetti af en zet hem opzij.
• Smelt de boter, roer de bloem erdoor en voeg beetje bij beetje de havermelk toe. Blijf intussen goed roeren zodat de bloem niet klontert.
• Roer ook de gistvlokken al roerend door de saus.
• Breng de saus op smaak met miso, citroensap, gehakte tuinkruiden, peper en zout.
• Meng de spaghetti met de saus en verdeel het mengsel over een rechthoekige, koele schaal. Laat alles door en door afkoelen en opstijven.
• Snijd het afgekoelde spaghettimengsel in blokjes ter grootte van kroketjes.
• Verwarm de frituurolie op 180 °C.
• Maak een papje van de bloem door er het water aan toe te voegen.
• Haal de kroketjes één voor één door het papje en vervolgens door het paneermeel.
• Frituur de kroketjes goudbruin.
Polentataart ‘Pizzaiola’
Dit heb je nodig voor een taartvorm van 24 cm doorsnee
- 150 g maïsgriesmeel (polenta)
- 4,5 dl water
- 2 aubergines
- 1 teentje knoflook, geperst
- 100 g kerstomaatjes, in vieren
- 100 g champignons, in kleine stukjes
- 15 ontpitte zwarte olijven, gehakt
- 1 eetlepel kappertjes
- 1⁄2 koffielepel chilivlokjes
- 1 koffielepel oregano
- 1⁄2 bosje basilicum
- peper en zout
- olijfolie
Zo ga je aan de slag:
• Verwarm de oven voor op 180 °C.
• Vermeng de kerstomaatjes, de champignons, de olijven en de kappertjes met de knoflook en 2 eetlepels olijfolie. Kruid de groenten met chilivlokjes en zout.
• Snijd het steeltje van de aubergines, prik een paar gaatjes in het vel en kook ze elk afzonderlijk 5 minuten in de microgolfoven op volle kracht. Snijd ze open en laat ze afkoelen. Of snijd de aubergines horizontaal doormidden en stoom ze in 15 minuten gaar.
• Lepel het vruchtvlees eruit en mix het samen met het basilicum, peper en zout.
• Breng het water aan de kook en kruid het met oregano en zout. Voeg het maisgriesmeel toe en blijf roeren terwijl het griesmeel dikker wordt en meer water absorbeert. Na enkele minuten zie je duidelijk de bodem van de pan bij het roeren. De polenta is dan klaar.
• Bekleed de taartvorm met wat bakpapier. Verdeel de polenta over de bodem in een laag die minstens 1 cm dik is, met kleine opstaande randen.
• Smeer de auberginepuree over de taartbodem.
• Verdeel de groenten erover en druk ze wat aan.
• Bak de taart 15 minuten in de oven.
Intense chocoladetaart
Dit heb je nodig voor een springvorm van 24 cm doorsnee:
Voor het deeg
- 70 g sojaboter
- 50 g suiker
- 100 g bloem
- 25 g amandelpoeder
- 1 eetlepel cacaopoeder
- 1 eetlepel sojamelk
Voor de vulling
- 4 eetlepels cacaopoeder
- 300 g pure chocolade
- 1 dl sterke koffie
- 400 g zijden tofu
Voor de afwerking
- 4 eetlepels cacaopoeder
Zo ga je aan de slag:
Voor het deeg
• Verwarm de oven voor op 180 °C.
• Smelt de sojaboter en de suiker een beetje tot ze goed vermeng kunnen worden.
• Meng intussen in een andere kom de bloem, het amandelpoeder en de cacao.
• Roer de gesmolten sojaboter door de bloem, voeg de sojamelk toe en kneed alles tot een deegbal.
• Leg de deegbal in het midden van een ingevette taartbodem en druk hem plat, zodat de bodem en ongeveer 2 cm van de opstaande randen bekleed zijn met het deeg. Of leg hem 30 minuten in de koelkast om op te stijven, rol het deeg uit en bekleed de ingevette taartbodem.
• Bak het deeg 10 minuten in de oven. Laat het afkoelen.
Meer inspiratie nodig? Deze recepten komt uit ‘Vandaag vegan!’, Kristin Leybaert & Miki Duerinck (Manteau, € 22,50).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter dan een bord of een bowl? ‘Blates’ veroveren onze keukentafels
-
‘Pizza toast’-recept van topmodel Hailey Bieber verovert het internet en is perfect voor wie houdt van pizza en burrata
Vraag naar iemand z’n favoriete comfortfood, en heel wat mensen zullen ‘pizza’ antwoorden. Zo ook Hailey Bieber (25). Haar favoriete date night is pizza bestellen en in de zetel kruipen met manlief Justin Bieber. Als ze zelf aan de slag gaat in de keuken, verkiest ze ‘pizza toast’. Even lekker en supersnel klaar. Ze deelde haar recept op TikTok en creëerde een gigantische hype op de video-app. -
Smaak van boerenkool doet ongeboren baby’s grimassen trekken
Zorgt de smaak van boerenkool ervoor dat u een grimas van afkeuring trekt? U bent niet alleen: onderzoekers hebben foetussen een huilende uitdrukking zien trekken wanneer zij in de baarmoeder aan de hippe groente worden blootgesteld. -
-
Gezonde ‘Green Goddess Salade’ verovert TikTok: dit is het recept
-
Independer
Mag je als huurder of eigenaar barbecueën op het terras van een appartementsgebouw?
Met de zomer in het vizier, verheug je je vast al op een gezellige barbecue op het terras van je appartement… tenminste, als een beperkende wetgeving geen roet in het eten strooit. Wat mag je als bewoner wel of niet op het terras van je flat? Independer.be pluist het uit. -
Livios
Vermijd tot 20% rendementsverlies: zo reinig je je zonnepanelen (niet)
Voor een optimaal rendement van je zonnepanelen, is een regelmatige onderhoudsbeurt geen overbodige luxe. Maar hoe vaak moet je je zonnepanelen reinigen? Welke producten gebruik je daarvoor? En kan je dit zelf doen? Deze tips van bouwsite Livios helpen je op weg. -
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
-
Wel de smaak, niet de tranen: ‘Sunions’ zijn de allereerste uien op aarde waarvan je niet moet huilen
-
Bij Deliveroo was één gerecht duidelijk het populairst in 2021 (en het is geen fastfood)
Zoals elk jaar onthult maaltijdbezorgingsdienst Deliveroo welke gerechten uit zijn catalogus het populairst waren. Wat opvalt als we de top tien bekijken? In 2021 vielen we met z’n allen als een blok voor een best gezonde maaltijd. En ook een gerecht uit Gent haalde het lijstje. -
Lidl
Fan van cheesecake? Deze plattekaastaart met pomelo smaakt heerlijk fris
Als dessert of als vieruurtje: voor deze plattekaastaart hoef je geen uren in de keuken te staan, terwijl hij toch enorm patisserie-waardig is. Hallo, heerlijk romige smaak van plattekaas in combinatie met kruimeldeeg! De frisse smaak van de pomelo, een kruising tussen pompelmoes en grapefruit, maakt het helemaal af. -
Ibericoham-, shiitake- of kreeft? Op Internationele Krokettendag kan je deze originele soorten bestellen
7 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFreddy De Vos
Xsarilde Willis
PIETER ROGIERS
Jean Blanquart
Leen Van Vlierberghe