De Croo wil discussie over ‘heel goed betaalde’ posten bij Nationale Bank

© BELGA

De aanstelling van Steven Vanackere (CD&V) bij de Nationale Bank blijft voor ophef zorgen. ‘Is het wel nog nodig om zoveel heel goed betaalde functies te hebben bij de Nationale Bank?’, vraagt Open VLD-vicepremier Alexander De Croo zich af.

Simon Andries

Vrouw & Maatschappij, de politieke vrouwenbeweging bij CD&V, en Marcia De Wachter, de voorgangster van Vanackere, spraken hun grote teleurstelling over de mannelijke politieke benoeming van ex-minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) al uit. Nu brengt Open VLD-vicepremier Alexander De Croo de discussie ook op regeringsniveau ter sprake.

De Croo noemt de heisa ‘terecht’. ‘Dat er anno 2018 geen enkele vrouw rond de tafel zal zitten bij de Nationale Bank, daar kan ik nooit achter staan’, zegt hij. De Croo wijst er ook op dat de keuze voor Vanackere niet besproken is in de regering. ‘Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), kan dat in principe alleen beslissen, maar het is toch de logica zelve dat je de regering ervan op de hoogte brengt.’

N-VA speelt op haar beurt de hete aardappel door naar CD&V. ‘Het kwam hen toe om deze vervanging te doen’, zegt vicepremier Jan Jambon (N-VA). ‘De benoeming van Vanackere is dus als zodanig geen arbitrage van de regering.’

Beter betaald dan premier

De Croo wil - behalve de kwestie van de afwezigheid van vrouwen in directeursfuncties - het debat ook nog verder opentrekken. Hij stelt nu openlijk de vraag of het wel nog nodig is om zes goedbetaalde directeurs te hebben bij de Nationale Bank. ‘De functie is beter betaald dan de premier, dat is toch bizar?’, zegt hij.

Van Overtveldt benadrukte eerder al fijntjes dat het directiecomité al afgeslankt werd ‘door een andere vacante positie - die volgens de traditionele logica aan N-VA toekomt - niet in te vullen’. Voor De Croo kan de regering nu gerust nog een stap verder gaan.