Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Noord- en Zuid-Korea willen samen de Olympische Spelen van 2032 organiseren

De sportministers Won Kil-u (l.) en Roh Tae-kang (r.) schudden elkaar de hand.Beeld EPA

De buurlanden Noord- en Zuid-Korea gaan zich samen kandidaat stellen voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2032. Het voorstel daarvoor kwam in september vanuit Zuid-Korea. Een paar weken later hebben de twee Korea’s elkaar gevonden.

De ministers van Sport van Noord- en Zuid-Korea, respectievelijk Won Kil-u en Roh Tae-kang, ontmoetten elkaar voor topoverleg in de Noord-Koreaanse stad Kaesong, vlak bij de grens met Zuid-Korea. Op de agenda stond het voorstel van de Zuid-Koreaanse minister om samen de Olympische Spelen van 2032 te organiseren.

Tijdens de vergadering werd afgesproken om het Internationaal Olympisch Comité (IOC) formeel te laten weten dat de buurlanden over veertien jaar samen de Spelen willen organiseren. In 2020 vindt het mondiale sportevenement in Tokio plaats, daarna zijn Parijs (2024) en Los Angeles (2028) aan de beurt. Een zeldzame handdruk moest de overeenkomst bezegelen.

De tot voor kort gespannen relatie tussen Noord- en Zuid-Korea is door samenwerking op sportief gebied dit jaar flink verbeterd. IOC-voorzitter Thomas Bach heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Tijdens de Winterspelen van begin dit jaar in Zuid-Korea kwamen de deelnemende sporters uit de buurlanden samen het stadion binnen voor de openingsceremonie en vormden de landen een gezamenlijk ijshockeyteam. Sindsdien stellen ze in steeds meer sporten samen ploegen samen. Zo spraken de sportministers in Kaesong ook af om volgend jaar een gezamenlijk handbalteam naar het WK in Duitsland en Denemarken te sturen.

Bach ging kort na de Spelen naar Noord-Korea, met als doel om sport in het geïsoleerde land te ontwikkelen.