© Photo News

Operatie Propere Handen: openbaar ministerie vindt wrakingsverzoek Bart Vertenten ongegrond en onontvankelijk

Het openbaar ministerie meent dat het wrakingsverzoek van scheidsrechter Bart Vertenten tegen onderzoeksrechter Joris Raskin onontvankelijk is door laattijdigheid en ook ongegrond. Hans Rieder, de advocaat van Bart Vertenten, kwam aan bij het hof van beroep in Antwerpen met een opvallende sjaal van de Belgische voetbalbond. Het hof zal binnen de acht dagen een arrest vellen.

Bart Vertenten werd op 11 oktober aangehouden in het onderzoek naar fraude en wedstrijdvervalsing in het Belgische voetbal. De 30-jarige scheidsrechter werd in verdenking gesteld van omkoping en criminele organisatie. Op 16 oktober verscheen hij voor de raadkamer in Tongeren.

“Uit wat er toen op het zittingsblad van de raadkamer geacteerd werd, blijkt duidelijk dat de verdediging toen al kennis had van het feit dat onderzoeksrechter Raskin in de licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond zit of zat. Het bleek zat te zijn. Toch liet men drie vrije dagen passeren vooraleer het wrakingsverzoek op 22 oktober werd ingediend. Het wrakingsrecht moet nochtans terstond worden uitgeoefend, vóór de aanvang van de pleidooien. Hier werd het dus laattijdig ingediend”, zegt federaal procureur Jan Kerkhofs.

Hij vindt voorts ook dat het wrakingsverzoek ongegrond is. De verdediging van scheidsrechter Vertenten verwijt Raskin belangenvermenging, omdat hij tot 17 maart 2018 lid was van de licentiecommissie. “Maar ik zie niet in welk persoonlijk belang de onderzoeksrechter hierbij kan hebben. De licentiecommissie heeft niets te maken met het aanduiden van scheidsrechters. Zijn loutere link met de KBVB is onvoldoende om hem te wraken.”

Het hof van beroep in Antwerpen heeft het wrakingsverzoek van scheidsrechter Bart Vertenten om 15.45 uur in beraad genomen en zal binnen de acht dagen een arrest vellen. Dan zal duidelijk worden of onderzoeksrechter Joris Raskin het onderzoek naar fraude en wedstrijdvervalsing in het Belgische voetbal mag blijven leiden of niet.

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL