Direct naar artikelinhoud
incontinentie

Te veel ouderen met incontinentie gebruiken luiers

Te veel ouderen met incontinentie gebruiken luiers
Beeld BELGA

Mensen met incontinentie en ook zorgverleners grijpen te snel naar luiers. Ze moeten beter geïnformeerd worden en zoveel mogelijk worden aangemoedigd om de ziekte te behandelen vooraleer ze voor luiers of inlegverbanden kiezen. Dat zegt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

“Ongewenst verlies van urine of ontlasting”: ondanks deze definitie blijft incontinentie volgens het KCE een ruim en vaag begrip. “Tussen het verlies van een paar druppels tijdens het niezen - of joggen - en het volledige en permanente verlies van de controle over de sluitspieren, kent incontinentie nog vele gradaties en oorzaken”, zegt Gudrun Briat van het KCE.

Door het ontbreken van een algemeen aanvaarde definitie en drempelwaarde kan het KCE het aantal mensen met incontinentie moeilijk precies becijferen. Op basis van de laatste Belgische gezondheidsenquête uit 2013 komt het KCE tot een schatting van ongeveer 400.000 patiënten.

Vergoeding

In 2016 ontvingen ongeveer 108.000 mensen een vergoeding van het Riziv voor incontinentie. Het KCE stelt vast dat niet alle betrokkenen, ook zorgverleners, op de hoogte zijn dat die forfaits bestaan. 

De vergoedingen worden vooral gebruikt om absorberende beschermingsmiddelen, zoals luiers en inlegverband, te kopen. En dat is volgens het KCE geen goede zaak. “Het gebruik van dit materiaal zou echter alleen een laatste redmiddel of extra hulpmiddel tijdens de behandeling mogen zijn. Er bestaan immers doeltreffende behandelingen voor bepaalde vormen van incontinentie, waaronder revalidatie en elektrostimulatie van de bekkenbodemspieren bij gespecialiseerde kinesitherapeuten, bepaalde chirurgische ingrepen en geneesmiddelen”, legt Briat uit.

‘Het gebruik van luiers en inlegverband zou alleen een laatste redmiddel of extra hulpmiddel tijdens de behandeling mogen zijn’
Gudrun Briat van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg

De onderzoekers stellen verschillende maatregelen voor om de kwaliteit en doeltreffendheid van de aanpak van incontinentie te verbeteren. “We kunnen best patiënten en zorgverleners duidelijk informeren dat incontinentie niet altijd onvermijdelijk en definitief is”, benadrukt Briat. “We raden ook aan om forfaits te gebruiken om mensen er zoveel mogelijk toe aan te zetten om een behandeling op te starten, vooraleer naar ‘passieve’ oplossingen te grijpen.”