Direct naar artikelinhoud
Smartphone

Huawei en OnePlus bewijzen: de tijden van Apple versus Samsung zijn voorbij

De Huawei Mate 20 Pro heeft een indrukwekkend camerasysteem.Beeld Huawei

Wie een jaar geleden aan een smartphone dacht, zag waarschijnlijk een iPhone of een Samsung voor zich. Anno 2018 verkoopt Huawei wereldwijd meer telefoons dan Apple en heeft OnePlus zich in een luttele vijf jaar ontwikkeld tot grote speler op de wereldmarkt. De topmodellen die de twee Chinese merken deze maand uitbrachten, de Huawei Mate 20 Pro en OnePlus 6T, maken definitief duidelijk dat de tijd van Apple versus Samsung voorbij is.

De nieuwe topmodellen van Huawei en OnePlus kunnen mee met de concurrentie en hebben zelfs iets nieuws: vingerafdrukken scannen met het scherm. Ze kunnen de concurrentie met andere toptoestellen prima aan, met onder meer gezichtsherkenning uit verschillende hoeken en de mogelijkheid tot snelladen. Beide zijn beschikbaar met een werkgeheugen van 6 gigabyte en een opslaggeheugen van 128 gigabyte, waarbij OnePlus ook nog versies met 8 gigabyte werkgeheugen en 256 gigabyte aan opslag in de aanbieding heeft.

Het opvallendst aan zowel de Huawei als OnePlus is de vingerafdrukscanner die naadloos in het scherm is verwerkt, een nieuwigheidje op de Europese markt. Dat werkt soepel, de telefoon opent een fractie van een seconde nadat de vinger op de helder aangegeven sensor is geland. Al maakt het minste of geringste beetje vocht de vingers onleesbaar en komt het heel soms voor dat de scanner om onduidelijke redenen de afdruk weigert te herkennen. Dan is er gelukkig altijd nog de pincode.

De OnePlus 6T kan de concurrentie met andere topmodellen aan, maar is opmerkelijk veel goedkoper.Beeld ANP XTRA

Beide merken gaan mee met de trend van groot, groter, grootst: met hun display van 6,4 (Huawei) en 6,3 (OnePlus) inch passen ze alleen in ruime broekzakken. Een ingang voor standaardoortjes ontbreekt op bij allebei; die zouden overbodig zijn, nu draadloze speakers en koptelefoons steeds meer de norm zijn.

Verschillen tussen de toestellen zijn er ook. De Huawei heeft een indrukwekkend camerasysteem, met drie lenzen aan de achterkant. Daarmee kan hij onder meer veel scherper inzoomen dan de meeste concurrenten, waaronder de nieuwe iPhone XS. De OnePlus maakt met zijn twee lenzen weliswaar uitstekende foto’s, maar legt het duidelijk af. De Huawei heeft verder een grotere batterij dan de OnePlus en bovendien als enige van de twee de mogelijkheid tot draadloos opladen.

De nieuwe Huawei is dus een slagje beter uitgerust dan de OnePlus. Maar dan komen de verkoopprijzen om de hoek kijken. Gaat de Huawei Mate 20 Pro voor 999 euro over de toonbank, de OnePlus 6T-versie met dezelfde geheugenspecificaties kost 559 euro. Nog altijd duur, maar opmerkelijk veel goedkoper dan andere topmodellen van grote merken. Zeker als je bedenkt dat hij daar niet zo veel voor onderdoet.