Kelner riskeert twee jaar cel voor diefstal van 303.000 euro

© Foto Kurt

Een 41-jarige kelner heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor het jarenlange bestelen van zijn toenmalige werkgever, het Blankenbergse restaurant De Oesterput.

De boekhouder van restaurant De Oesterput had in september 2016 slecht nieuws voor de zaakvoerder: hij werd op grote schaal bestolen. Onderzoek van de camerabeelden wees uit dat kelner Tom M. in twee weken tijd ruim 800 euro uit de kassa genomen had.

Volgens het openbaar ministerie zou de beklaagde sinds 2004 liefst 303.000 euro achterovergedrukt hebben. Toen de feiten aan het licht kwamen, zat M. vijf dagen in voorhechtenis.

De advocate van de burgerlijke partij haalde uit naar de levensstijl van de kelner. Zo zou hij tot 2.000 euro per maand uitgegeven hebben aan restaurantbezoeken. ‘Hij maakte grote sier en stoefte daarmee op sociale media’, aldus meester Daphné Dumery. M. zou ook tienduizenden euro’s vergokt hebben en ging vaak op reis, onder andere naar Thailand. ‘Na de breuk met zijn vrouw spendeerde hij het geld aan drank en vrouwen’, vulde de procureur aan.

Het openbaar ministerie vorderde twee jaar effectieve gevangenisstraf. De rechter doet uitspraak op 17 december.

Zwart geld

Volgens de verdediging is er absoluut geen sprake van een buitensporige levensstijl. De buit zou volgens meester Dirk Vandamme dan ook slechts een slordige 15.000 euro bedragen. De advocaat van de beklaagde legde uit dat er ook andere verklaringen mogelijk zijn voor de grote tekorten in de kassa. ‘Over het zwarte circuit in die zaak wordt hier in alle talen gezwegen. Door alles in de schoenen van mijn cliënt te schuiven, kan hij het gat in de kassa verklaren aan de fiscus.’

De burgerlijke partij gaf toe dat De Oesterput in 2012 tegen de lamp liep, maar benadrukte dat alles sindsdien volgens het boekje verloopt.