© fvv

Groen en sp.a schorten gesprekken met Open Vld en CD&V in Gent op: “Zo kan je geen stad besturen”

In Gent schort het kartel sp.a/Groen de onderhandelingen met Open Vld en CD&V op. Vooral de houding van de liberalen in de vorming van een vierkoppige meerderheid is na vier weken problematisch, vindt Groen-kopstuk Filip Watteeuw. Die wil nu een formateursnota uitwerken en voorleggen. Open Vld en CD&V zien “geen reden” om de gesprekken stop te zetten.

Bert Staes

“Als grootste politieke formatie zullen wij onze verantwoordelijkheid opnemen en binnen enkele dagen een formateursnota voorleggen aan Open VLD.” Dat schrijven Filip Watteeuw (Groen) en Rudy Coddens (SP.A) maandag in een persbericht.

De gesprekken met Open VLD en CD&V die deze week waren gepland worden stopgezet. Het kartel vindt dat het voorlopig geen zin heeft om verder te praten omdat er geen vooruitgang wordt geboekt. Een voorstel met de verdeling van de schepenposten vanuit het kamp van Mathias De Clercq viel in slechte aarde.

De coalitiegesprekken in Gent zijn na vier weken nog maar amper vooruit gegaan. Twee blokken waren met elkaar gesprekken gestart voor de vorming van een nieuw stadsbestuur: het kartel SP.A-Groen en een samenwerking tussen Open VLD en CD&V. Maar die liepen al weken erg moeizaam.

Niet ernstig

Afgelopen weekend hadden de twee hoofdrolspelers Filip Watteeuw (Groen) en Mathias De Clercq (Open VLD) opnieuw contact, maar zonder resultaat. Een voorstel van De Clercq voor de verdeling van de posten, waarin hij de sjerp kreeg, Open VLD twee sterke schepenen en CD&V een schepen, viel niet goed bij het kartel.

“In het voorstel dat Open VLD dit weekend overmaakte aan sp.a-Groen, haalde Mathias zowat alle bevoegdheden naar zijn eigen fractie toe. Dit is niet ernstig”, schrijft het kartel maandag in een persbericht.

“De houding van Open VLD, zowel inhoudelijk als op het vlak van mandaten, laat op dit moment niet toe om te komen tot een evenwichtig samengesteld stadsbestuur met een krachtig bestuursakkoord dat ambitie toont voor Gent en de Gentenaars.”

“Geen enkele reden om te stoppen”

Open Vld-lijsttrekker Mathias De Clercq ziet “geen enkele reden om deze onderhandelingen stop te zetten” en wil de gesprekken met vier partijen verder zetten. “We hebben de afgelopen weken vele uren gesprekken gevoerd over een gezamenlijk inhoudelijk en progressief project”, klinkt het. “Het is duidelijk geworden dat er veel is wat ons bindt.”

Ook CD&V-lijsttrekker Mieke Van Hecke, die de burgemeesterkandidatuur van De Clercq steunt, wil verder onderhandelen. “Het is jammer dat Groen en sp.a de inhoudelijke gesprekken stopzetten vanwege een eerste voorstel rond bevoegdheden dat op hun vraag gedaan werd”, klinkt het. “Laat ons in alle luwte en met respect voor de signalen van positieve verandering die de Gentse kiezer op 14 oktober heeft gegeven verder werken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer