Coalitiegesprekken in Gent zitten strop na nota over postjes

De Clercq en Van Hecke. © belga

De gesprekken over een nieuw bestuur in Gent zitten muurvast. Aanleiding is een nota van CD&V en Open VLD over de bevoegdheidsverdelingen. Het kartel SP.A/Groen verwerpt die nota en blaast de gesprekken op.

jfja, bbd

In Gent heeft het kartel SP.A/Groen de coalitiegesprekken stilgelegd. Onderhandelaar Filip Watteeuw wil een eigen nota schrijven. Volgens het linkse kartel boekten die coalitiegesprekken geen enkele vooruitgang en toonde met name Open VLD zich bijzonder inhalig als het over de bevoegdheden ging.

In een nota van Open VLD zou het aantal schepenen in Gent verminderen van 11 naar 8. De Clercq zelf zou burgemeester worden, en zijn partij zou nog twee schepenmandaten krijgen, met zeer veel bevoegdheden (er is sprake van financiën, stadsontwikkeling, onderwijs, haven, economie, en middenstand). CD&V zou één schepen krijgen met de bevoegdheden cultuur.

Het kartel krijgt in het voorstel vijf schepenen. Filip Watteeuw zou eerste schepen worden, met de bevoegdheden mobiliteit, openbare werken en stedenbouw. Verder zouden ook de bevoegdheden wonen, armoedebestrijding, gezondheid en werk bij het kartel komen. Tot slot zou het kartel ook de voorzitter van de gemeenteraad mogen leveren.

Onevenwichtig, oordeelde het linkse kartel. De weinige liberale schepenen zouden wel erg ruime bevoegdheidspakketten krijgen. Waarna het kartel besliste om de gesprekken op te schorten en zelf een nota op te stellen.

CD&V en Open VLD betreuren houding kartel

CD&V en Open VLD, die zich na de verkiezingen aan elkaar vastgeklikt hebben, ‘betreuren de eenzijdige opschorting van de coalitiebesprekingen door Groen en SP.A'.

‘Wat De Clercq heeft neergelegd was een openingsvoorstel. Volwassen mensen praten daar dan over, eerder dan de boel op te blazen en naar de pers te stappen,’ klinkt het in liberale kringen.

Open VLD vindt dat de partij wel een ernstig voorstel heeft gedaan. ‘Naast het burgemeesterschap vragen we twee schepenen. Dan hebben we evenveel vertegenwoordigers in het college als vandaag, terwijl we fors gegroeid zijn. Hoezo onevenwichtig? Het kartel heeft nog steeds niet door dat de krachtsverhoudingen in Gent gewijzigd zijn.’

Open VLD blijft trouwens vastgeklonken aan CD&V, nog zo’n doorn in het oog van het kartel. Dat spreekt van een ‘ongenode gast’ aan tafel. Watteeuw zal zijn formateursnota daarom alleen naar Open VLD sturen. Ook hier onbegrip bij Open VLD. ‘De afspraak was: overleg met vier partijen en De Clercq en Watteeuw als hoofdonderhandelaars.’

Andere meerderheid?

Feit blijft dat SP.A en Groen ook zonder Open VLD een meerderheid kunnen vormen, bijvoorbeeld met N-VA, eventueel aangevuld met CD&V. Maar de liberalen vrezen niet dat ze aan de kant zullen worden geschoven.

‘Tijdens de campagne werd De Clercq verdacht gemaakt, als zou hij met N-VA in zee gaan mocht hij daardoor burgemeester kunnen worden. En nu zou Watteeuw dat zelf doen. Totaal ongeloofwaardig. Het zou straf zijn moest men de winnaar van 14 oktober buitenspel zetten. De Gentenaar zou dit niet pikken.’

Voor de liberalen mag Watteeuw ‘zoveel nota’s schrijven als hij wil', er zal opnieuw pas onderhandeld worden rond de tafel volgens de huidige formule. ‘Wat denkt hij? Dat we alleen wat punten en komma’s gaan willen verzetten?’

CD&V boos om het lekken van informatie

Ook CD&V-lijsttrekker Mieke Van Hecke, die de burgemeesterkandidatuur van De Clercq steunt, wil verder onderhandelen. ‘Het is jammer dat Groen en SP.A de inhoudelijke gesprekken stopzetten vanwege een eerste voorstel rond bevoegdheden dat op hun vraag gedaan werd’, klinkt het.

Op Radio 1 zei Van Hecke dat er afgesproken was om vertrouwelijke nota's vertrouwelijk te behandelen. Maar nu gooit het kartel die nota op straat. 'Dit kwetst me absoluut.' Over het feit dat de liberale schepenen in die nota goed verzorgd worden, zei ze dat de nota voorstelt om de stad te besturen met twee schepen minder. Het gevolg is dan inderdaad dat de overblijvende schepenen grote pakketten krijgen.

En nu?

‘Laat ons in alle luwte en met respect voor de signalen van positieve verandering die de Gentse kiezer op 14 oktober heeft gegeven verder werken,’ zegt Van Hecke.

Volgens haar hadden de gesprekken van de voorbije dagen immers wel degelijk iets opgeleverd.

Ook Mathias De Clercq wil in alle luwte verderwerken. Onder leiding van Filip Watteeuw? 'We doen dit samen.'