150.000 gestolen bijen teruggevonden

© rr

Imker Patrick en zijn zoon Alan uit Tessenderlo zijn maar wat blij dat hun in juni gestolen bijen weer terecht zijn. Speurders kwamen gisteren na intensief onderzoek uit bij een hobby-imker in Laakdal. Die had in totaal tien kasten met bijen staan, waaronder de drie van de Looise imkers en enkele in Nederland gestolen exemplaren.

zb, ppn

Het politieonderzoek begon midden juni. De sporen leidden de voorbije weken naar Laakdal. Tijdens een huiszoeking gisteren kwam er duidelijkheid. Speurders vonden er de tienduizenden gestolen bijen, verspreid over drie kasten. De dader, die in totaal tien kasten had staan, bekende de diefstal en na een uitgebreide controle bleek dat hij niet alleen in Tessenderlo had toegeslagen, maar ook in Nederland. Voorlopig wijst niets op grootschalige bijenzwendel. De dief zou een doodgewone hobby-imker zijn, die wellicht zo snel en zo veel mogelijk bijen wilde verzamelen.

Patrick en zoon Alan reageren opgelucht. Zij kregen gisteren hun drie kasten terug, inclusief bijenvolk. ‘We ben enorm blij dat ze terug thuis zijn’, zegt Alan. ‘Ik had de hoop al een beetje opgegeven. Dit nieuws is fantastisch.’

© RL