‘Schone Handen’: twee spelersmakelaars en vriendin Veljkovic vrijgelaten

Karim Mejjati. © rr

Spelersmakelaars Karim Mejjati en Dragan Siljanoski en de vriendin van makelaar Dejan Veljkovic zijn donderdagmiddag vrijgelaten onder voorwaarden.

phu, rrln, me

Mejjati werd door de onderzoeksrechter vrijgelaten na de betaling van een borgsom van 20.000 euro. Dat bevestigt zijn advocaat Sven Mary, die verder geen commentaar geeft. De makelaar zat sinds 10 oktober in de gevangenis. Hij wordt in Operatie 'Schone Handen', het onderzoek naar witwassen en matchfixing in het Belgisch voetbal, verdacht van witwaspraktijken, maar wordt niet vervolgd voor lidmaatschap van een criminele organisatie of matchfixing.

Ook makelaar Dragan Siljanoski is vrijgelaten na betaling van een borgsom. Marija Bogjveska, de vriendin van hoofdverdachte Dejan Veljkovic, stond onder elektronisch toezicht met een enkelband, maar is nu ook vrij onder voorwaarden.

De drie zijn 'onder handlichting' vrijgelaten, wat wil zeggen dat de onderzoeksrechter het niet langer nodig acht voor het onderzoek dat ze in de cel blijven.

Wie zit nog in de cel?

Eerder donderdag werd bekend dat de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) pas vrijdag beslist of scheidsrechter Bart Vertenten al dan niet aangehouden blijft. De 30-jarige scheidsrechter werd in verdenking gesteld van omkoping en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Mogi Bayat en Dejan Veljkovic, de spilfiguren in het onderzoek, zitten nog steeds in de cel. Ook advocaat Laurent Denis en de financieel directeur van KV Mechelen, Thierry Steemans, zijn nog altijd aangehouden. In het buitenland, onder meer in Servië, zitten enkele verdachten vast in afwachting van hun uitlevering aan ons land.

Onderzoeksrechter gewraakt

Operatie 'Schone Handen' kreeg maandag wel een serieuze tik. Toen verklaarde het Antwerpse hof van beroep het wrakingsverzoek tegen de Tongerse onderzoeksrechter Joris Raskin gegrond. Dat verzoek was ingediend door de advocaat van Vertenten. Het federaal parket kan wel nog cassatieberoep aantekenen tegen de wraking.